Фото: росЗМІ

Кремль використовує теракт у Підмосков'ї як інструмент підтримки війни в Україні, — ISW

Російські офіційні особи пов'язують США та Захід з ширшим набором "терористичних" атак на Росію після нападу на "Крокус Сіті Холл", що, ймовірно, посилить риторику про передбачувані західні та українські загрози, щоб викликати велику внутрішню підтримку війни в Україні. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Слідчий комітет та генпрокуратура Росії 27 березня заявили, що розглянуть звернення Держдуми РФ про розслідування фінансування та організацію терористичних атак проти Росії американцями та західними країнами. Слідчий комітет Росії, генеральна прокуратура і депутати Думи, які подали звернення, не посилалися прямо на напад на "Крокус Сіті Холл". 

Кремлівські чиновники раніше пов'язували Україну та Захід з атакою на "Крокус Сіті Холл", але їм ще належить висунути офіційне звинувачення, і Кремль може утриматися від висування офіційного звинувачення, оскільки всі доступні докази продовжують показувати, що Ісламська держава (ІД) швидше за все, несе відповідальність за атаку. Російські офіційні особи регулярно називають українські військові удари по законних військових об'єктах на окупованій Україні та Росії тероризмом і постійно заявляють, що західні гравці допомагають організувати ці удари. 

Кремль, ймовірно, прагне скористатися ширшими соціальними страхами та гнівом росіян після нападу на "Крокус Сіті Холл", зображуючи Україну, США та Захід як безпосередні терористичні загрози. Кремль, ймовірно, сподівається, що сприйняття причетності України та Заходу до нападу на "Крокус Сіті Холл" збільшить внутрішню підтримку війни в Україні, а російські офіційні особи, ймовірно, будуть використовувати ширший погляд на те, що вони вважають за тероризм, щоб ще більше представити українців терористами та Заходом як спонсор тероризму. Кремль все ще може офіційно звинуватити Україну в організації нападу на "Крокус Сіті Холл", якщо він вважатиме, що ці інші інформаційні зусилля є недостатніми для того, щоб викликати внутрішньополітичну відповідь, яку він, ймовірно, бажає.

Що відомо про стрілянину у ТЦ поблизу Москви

У п'ятницю ввечері, 22 березня, у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту виявилось багато загиблих і поранених.

У торговому центрі на 19:00 був запланований концерт гурту "Пікнік". Незадовго до початку заходу до підмосковного залу увірвалися кілька людей у масках та камуфляжній формі. Вони відкрили вогонь по натовпу, а незабаром після цього в приміщенні розпочалася масштабна пожежа.

Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. На відео видно було щонайменше п'ятеро нападників, але на той момент було невідомо, хто вони та які їхні мотиви.

На місце стрілянини відправили пожежників та щонайменше 50 карет швидкої допомоги. Також над епіцентром загоряння кружляли пожежні вертольоти. У торговому центрі "Крокус Сіті Хол" руйнувалася покрівля, але гасіння вогню не розпочиналося до прибуття спецзагонів.

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною.

Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Нагадаємо, що у вечірньому відеозверненні 23 березня президент Володимир Зеленський звинуватив російський режим у спробах перекинути на Україну відповідальність за теракт у торговому центрі поблизу Москви, назвавши кремлівського диктатора "нікчемою".

24 березня віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс заявила, що наразі немає жодних підтверджень щодо звинувачень Кремля у причетності України до теракту в "Крокус Сіті Хол".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.03.2024 06:20
Фото: росЗМІ