Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Кремль збільшує витрати на оборонку, але приховує це від народу, — ISW

Кремлівські чиновники розповідають про заплановані соціальні витрати. Однак насправді Росія планує подальше збільшення оборонних витрат 2025 року. При цьому рашистська влада уникає обговорення збільшення оборонних витрат.

Таку інформацію оприлюднили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російський уряд схвалив проект федерального бюджету на 2025-2027 роки та подасть його до Державної думи до 1 жовтня. У проекті бюджету зазначено, що федеральні доходи Росії, як очікується, зростуть майже на 12% 2025 року порівняно з 2024 роком, а частка нафтогазових доходів у федеральному бюджеті збільшиться до 73%.

Журналісти Bloomberg зауважили, що ознайомилися з проектом трирічного бюджету, який показав, що Росія планує витратити 13,2 трильйона рублів (близько 140 мільярдів доларів) на оборону 2025 року — це більше, ніж 10,4 трильйона рублів (близько 110 мільярдів доларів), запланованих на 2024 рік.

Медійники заявили, що витрати Росії на національну оборону та внутрішню безпеку 2025 року більші, ніж витрати на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та федеральну економіку разом узяті. Кремль збільшить витрати на засекречені статті з 11,1 трильйона рублів (близько 117 мільярдів доларів) 2024 року до 12,9 трильйона рублів (близько 136 мільярдів доларів) 2025 року.

Прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін заявив 24 вересня, що уряд планує виконати "всі соціальні зобов'язання перед громадянами" та наголосив на запланованому фінансуванні медицини, пенсій і національних проектів.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов визнав, що "значні ресурси" спрямовуються на "спеціальну військову операцію" Росії, але підкреслив, що 40 трильйонів рублів (близько 424 мільярдів доларів) підуть на 19 національних проектів протягом шести років — вдвічі більше, ніж фінансування, виділене на період з 2019 по 2024 рік. Силуанов також додав, що Росія планує витратити 180 мільярдів рублів (близько 1,9 мільярда доларів) на модернізацію комунальної інфраструктури та пільгові іпотечні програми.

В ISW акцентували, що кремлівські чиновники, ймовірно, побоюються втоми від війни серед російського населення та намагаються підтримувати громадську підтримку війни, підкреслюючи увагу Кремля до соціальних проектів.

Інші ключові висновки Інститут вивчення війни

  • Країни Заходу продовжують інвестувати у зростання оборонно-промислової бази України.
  • Повідомляється, що 29 вересня українські війська завдали ударів по російському складу боєприпасів і ракетному сховищу біля Котлубані Волгоградської області.
  • Українські сили нещодавно просунулися в Глушківському районі, на захід від українського виступу в Курській області.
  • Російські війська нещодавно просунулися на Торецькому та Покровському напрямках.

Нагадаємо, нещодавно аналітики американського Інституту вивчення війни дійшли висновку, що Кремль продовжує публічно сигналізувати про свою незацікавленість у будь-якому мирному врегулюванні, окрім повної капітуляції українського уряду та знищення Української держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2024 07:36