Фото: МЗС

Кулеба озвучив п'ять головних кроків для термінової допомоги енергетиці України

У понеділок, 22 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба взяв онлайн-участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ Європейського союзу та назвав п'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ.

"Російські ракетні та дронові удари знищили чи пошкодили значну частину генеруючих потужностей, теплової генерації, гідроелектростанцій, об'єктів системи передачі електроенергії", — заявив міністр.

Він наголосив, що наразі Україна активно вживає низку кроків задля покращення ситуації в енергетичній системі та назвав п'ять пріоритетних кроків задля термінової допомоги українській енергосистемі, а також закликав активізувати зусилля щодо їх виконання.

П'ять кроків для термінової допомоги енергетиці України:

  • посилення протиповітряної оборони;
  • швидкий ремонт та відновлення об'єктів генерації та розподілу;
  • децентралізація енергосистеми, зокрема встановлення когенераційних установок;
  • збільшення імпортних потужностей з ЄС із нинішніх 1,7 до 2,2 гВт;
  • залучення коштів та обладнання від партнерів.

Крім того, голова МЗС зауважив, що найбільшою стратегічною перевагою Росії все ще залишається її повітряний терор. Як розповів дипломат, Росія щомісяця скидає від 3 200 до 3 500 керованих авіабомб на цивільних людей, військових та критичну інфраструктуру України.

"Україна потребує спроможностей для знищення носіїв керованих авіабомб, зокрема російських бойових літаків на аеродромах і в небі. Далекобійні авіаудари та сучасна протиповітряна оборона є основою для припинення щоденного російського терору", — акцентував міністр.

Він також наголосив на необхідності відкинути страхи щодо українських ударів по легітимних військових цілях на території країни-агресорки, зокрема по місцях концентрації російських військ і техніки, військових аеродромах, складах озброєння та логістичних центрах. 

"Ці удари є повністю правомірними з погляду міжнародного права і можуть реально пришвидшити завершення війни. Деякі рішення з цього приводу вже були ухвалені. Вони допомогли нам зірвати російський наступ на Харків. Нам потрібно зробити подальші кроки і розширити зону застосування", — зазначив міністр. 

Нагадаємо, що 20 липня в Україні запрацювала урядова телефонна лінія "Струм". За номером 15-49 українці можуть цілодобово та безплатно отримати консультації з енергетичних питань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.07.2024 15:50