Фото: Дмитро Кулеба. Джерело: МЗС

Кулеба пояснив, у якому форматі можлива участь Росії у другому Саміті миру

Київ не хоче прямих контактів з Москвою на другому Саміті миру. Водночас допускається формат участі, як під час Чорноморської зернової ініціативи.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За його словами, Україна допускає, що може бути використаний досвід Чорноморської зернової ініціативи для другого Саміту миру. Тоді Україна та Росія не взаємодіяли напряму, а лише через посередників, якими були Організація Об'єднаних Націй та Туреччина. 

"У нас є дуже успішний досвід переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи. Тоді Україна вела перемовини з Туреччиною і з ООН, потім Туреччина й ООН вели перемовини з Росією. Угода виглядала як документ, підписаний між Туреччиною, ООН і Україною, а також Туреччиною, ООН і Росією", — наголосив міністр.

Кулеба додав, що Україна не прагне виходити на прямий контакт з Росією, оскільки країна-агресор продовжує намагатись знищити українську державність та вчиняє воєнні злочини проти нашої країни.

Нагадаємо, 16 червня президент Володимир Зеленський повідомляв, що наступний Глобальний саміт миру має відбутися потягом декількох місяців, а не років, адже Україна не має часу на довготривалу роботуОчільник держави додав, що на сьогодні вже є низка країни, які хочуть прийняти другий Саміт миру у себе. Українська сторона вже почала переговори щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.06.2024 09:38