Фото: armyinform.com.ua

Кулеба провів перемовини із французьким колегою Сежурне, який приїхав до Києва: деталі

У суботу, 13 січня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори зі своїм французьким колегою Стефаном Сежурне, який перебуває з візитом у Києві. Дипломати обговорили подальше постачання в Україну систем ППО і ракет до них, кроки України до членства в ЄС і НАТО, залучення нових країн до Формули миру і розвиток оборонної співпраці.

Про це очільник українського МЗС розповів під час спільної з французьким колегою прес-конференції.

"Сьогодні ми домовились, що працюватимемо для створення максимально сприятливих умов для наших оборонних компаній насамперед в юридичній сфері для того, щоб юридичні, фінансові умови взаємодії між ними були максимально сприятливими, і вони змогли виробляти якомога більше зброї", — додав Кулеба.

Ще однією темою переговорів став рух України до ЄС і НАТО. Кулеба разом із французьким колегою скоординували позиції на саміті Альянсу у Вашингтоні та подальші кроки для початку переговорів про вступ до Євросоюзу.

"Також проговорили календар (у період) між січнем і кінцем червня цього року, протягом якого мають відбутися конкретні кроки на шляху до членства України в ЄС", — сказав Кулеба.

Український дипломат наголосив, що цей календар дуже чіткий: потрібно започаткувати офіційний скринінг України, ухвалити рішення про затвердження переговорної рамки й дату проведення першої міжурядової конференції та провести її.

"Ми домовилися, що Франція буде підтримувати не просто інтеграцію України в ЄС, а дотримання конкретних строків на цьому шляху", — поінформував міністр.

Серед інших тем спілкування Кулеби й Сежурне були питання заморожених активів Росії та створення спецтрибуналу щодо злочину російської агресії. До того ж сторони також домовилися разом працювати над залученням країн Азії, Африки і Латинської Америки до Формули миру. Окрім того, значну частину переговорів було присвячено розвитку оборонної співпраці між країнами.

"Ми вже заклали основу для розгалуженої співпраці оборонних компаній. Ця співпраця включатиме локалізацію в Україні виробництва, спільне виробництво найбільш необхідних озброєнь. А сьогодні ми домовилися працювати над створенням максимально сприятливих умов для взаємодії наших оборонних компаній насамперед у юридичній сфері, щоб вони могли виробляти якомога більше зброї", — зазначив Кулеба.

Нагадаємо, 13 січня до Києва з офіційним візитом прибув міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне. Міністр зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, аби продемонструвати підтримку України з боку Франції. Спочатку візит в Україну планували для тепер уже екс-міністра Катрін Колони, проте Сежурне призначили замість неї на цю посаду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.01.2024 15:35