Фото: МЗС

Кулеба закликав інтегрувати ППО України і НАТО у регіоні Чорного і Балтійського морів

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба закликає інтегрувати системи протиповітряної та протиракетної оборони України та союзників НАТО у регіоні Чорного і Балтійського морів. 

Про це він заявив під час онлайн-виступу на відкритті Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської Платформи, яка проходить у Бухаресті.

За словами Кулеби, війна в Україні довела, що безпека регіону є неподільною.

"Ракети, запущені Росією по Україні, загрожують сусіднім Польщі, Румунії та Молдові. Російські удари по українській енергосистемі спровокували відключення електроенергії в Молдові", — зазначив він.

Тому глава МЗС закликав міжнародних партнерів до низки практичних кроків для зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні.

"Ми закликаємо інтегрувати системи протиповітряної та протиракетної оборони України та союзників НАТО у регіоні Чорного і Балтійського морів. Події останнього року продемонстрували, що безпека у Балто-Чорноморському просторі неподільна, загроза для одного  це загроза для всіх",  заявив Кулеба.

Міністр також заявив, що Україна категорично відкидає будь-які заяви, які представляють Крим як особливий регіон, чимось відмінний від решти України. Адже немає різниці між Сімферополем, Херсоном, Донецьком чи Луганськом. Все це — українська земля, яку намагається вкрасти Росія, наголосив Кулеба.

"Україна закликає до демілітаризації Чорного моря, щоб усі миролюбні країни, які поважають міжнародне право, могли знову використовувати наше спільне море для торгівлі та подорожей, жити вільно без страху російських військових кораблів. Закликаю партнерів бути стійкими на шляху до цієї мети", — сказав міністр.

Він також заявив, що саме відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та втілення Формули миру президента Зеленського принесуть справжній мир.

Нагадаємо, Генштаб попередив, що Російська Федерація може посилити ракетні атаки по Україні вже восени. Загарбники планують почати серійне виробництво крилатих ракет Х-50.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.04.2023 14:52