Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Курська несподіванка: в ISW пояснили, як Україна перехитрила Росію під час прориву на її територію

Українські військові сповна скористалися ситуацією для прориву в Курську область. При цьому Росія бачила ці наміри та готувалася до операції Збройних сил України.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що російська влада знала про загрозу майбутнього українського наступу в Курську область місяцями, але не вжила адекватних заходів для усунення такої загрози. Видання The Guardian, посилаючись на російські урядові та військові документи, захоплені українськими силами в Курській області, повідомило, що російські війська, дислоковані на Курщині, неодноразово попереджали російське військове командування про можливість українського наступу в Курську область, розпочинаючи з кінця 2023 року.

Документи, з якими ознайомилося видання, але не змогло самостійно перевірити, свідчать, що місцеве військове командування неодноразово віддавало накази про проведення додаткових навчань для російських військовослужбовців, які проходять службу в Курській області, будівництво додаткових укріплень, підготовку окопів-приманок і військової техніки в рамках підготовки до майбутньої української операції.

В одному з документів зазначалося, що російські військові частини, дислоковані вздовж кордону, станом на червень 2024 року були укомплектовані в середньому лише на 60-70 відсотків від їхньої передбачуваної кінцевої чисельності та переважно складалися з погано підготовлених резервістів.

"Схоже, що російська влада не доклала жодних суттєвих зусиль для підвищення готовності російських військових частин, які несуть службу в прикордонних районах Курської області, або будівництва додаткових фортифікаційних споруд уздовж міжнародного кордону до вторгнення, і російська влада, можливо, вирішила проігнорувати ці запити через прорахунки щодо здатності України просунутися вглиб Курської області", — зауважили аналітики.

Вони додали, що документи підтверджують нещодавню оцінку: українські сили досягнули оперативної несподіванки під час вторгнення в Курську область, попри те, що російська влада знала про можливість вторгнення.

"Хоча російські війська, ймовірно, знали про різні точки вздовж кордону, в яких Україна могла би здійснити наступ, українські війська змогли використати невизначеність щодо їхніх оперативних намірів і спроможностей, щоби забезпечити оперативну раптовість", — наголосили в ISW.

Українські війська також експериментували з інноваційними методами, що поєднують наземні дії та безпілотні системи.

"Українська операція в Курській області демонструє, що несподіванка все ще можлива навіть на частково прозорому полі бою, де супротивник може спостерігати концентрацію сил, але не може вірогідно розпізнати оперативні наміри та можливості противника", — підсумували в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва оголосила про два нових кредитних механізми на суму до 45 мільярдів євро (приблизно 50 мільярдів доларів) і 35 мільярдів євро (приблизно 39 мільярдів доларів) відповідно.
  • Російські офіційні особи намагалися використати зустріч з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, щоб узаконити окупацію Росією України та поширити неправдиві наративи про нібито порушення прав людини українцями.
  • Російські сили нещодавно просунулися поблизу Вовчанська, Кремінної, Торецька та Покровська, а українські сили нещодавно відновили втрачені позиції у Вовчанську та Сіверську.
  • Російські державні ЗМІ все більше наголошують на участі іноземних громадян у російських військових діях в Україні, ймовірно, щоби запевнити вітчизняну аудиторію, що Росія продовжує вербувати достатню кількість робочої сили, і їй не потрібно оголошувати чергову хвилю мобілізації.

Нагадаємо, декілька днів тому президент Володимир Зеленський повідомив, що завдяки Курській операції Україні вдалось відволікти близько 40 тисяч ворогів. Водночас Сили оборони зменшили штурмовий потенціал окупанта на Донеччині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2024 07:55