Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Курська операція України вразила союзників, але занепокоєння залишається, — ЗМІ

Сміливий наступ України на Курську область Росії вразив союзників Києва своїм швидким початковим успіхом, перевернувши уявлення про те, що війна зайшла в глухий кут. Він оголив порожнечу обіцянок Володимира Путіна захищати свою територію за будь-яку ціну.

Про це написало видання Bloomberg. Однак аналітики при цьому зауважили, що через місяць після початку операції офіційні особи США та Європи все ще сумніваються, яким буде фінал операції на 1 300 квадратних кілометрах російської території.

Деякі офіційні особи союзників побоюються, що Київ може бути змушений відмовитися від цієї землі за декілька місяців, якщо Москва проведе масштабнішу контратаку.

У зв'язку з тим, що російські війська ведуть власний наступ на сході України, використовуючи чисельну перевагу для руйнування ліній Києва, деякі європейські офіційні особи висловили стурбованість тим, що вартість операції в Курській курсі може виявитися високою. Вони розповіли про це журналістам на умовах анонімності.

Україна не повідомляла союзникам про свої плани щодо операції, яка стала найбільшим вторгненням у Росію з часів Другої світової війни. Блискавична кампанія виявила слабкість російської оборони, кинувши виклик думці про те, що дворічне вторгнення Путіна перетворилося на жорстоку війну на виснаження, зіграну на користь Кремля.

Відсутність серйозної російської помсти також зміцнила аргумент Києва про те, що часто розрекламовані "червоні лінії" Путіна — це порожні погрози, спрямовані на те, щоби налякати США та Європу.

Президент Володимир Зеленський посилається на стриману реакцію Кремля, оскільки він закликає союзників дозволити Україні використовувати зброю більшої дальності по цілях на території Росії. У приватних розмовах деякі дипломати союзників тепер погоджуються, що побоювання з приводу помсти Путіна мають перебільшений вигляд.

Нагадаємо, 6 вересня президент Володимир Зеленський заявив під час виступу на засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі "Рамштайн", що Росія втратила шість тисяч солдатів убитими та пораненими за місяць операції Збройних сил України в Курській області. Зараз під контролем українських сил перебуває приблизно 1 300 квадратних кілометрів території Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2024 07:56