Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Зміна ходу гри": західна розвідка визначила, як Курська операція вплинула на еліти в Росії

Наступальна операція українських сил в Курській області стала великою несподіванкою для росіян. Зокрема, вона посіяла значні сумніви в середовищі російської еліти.

Про це заявили керівники розвідувальних служб США і Великої Британії Білл Бернс і Річард Мур. Із відповідними заявами вони виступили на заході, який організувало авторитетне видання Financial Times.

Директор американського Центрального розвідувального управління Бернс сказав, що Курська операція була "значним тактичним досягненням", яке підняло бойовий дух українців і оголило слабкі сторони Росії.

"Це викликало питання у всієї російської еліти про те, до чого все це призведе. Зараз у її представників значно більше сумнівів, ніж раніше. Дехто з них уже відкрито каже про таку собі безвихідь під час їхніх спроб в Україні", — зазначив він.

Своєю чергою, очільник британської Mi-6 Мур зауважив, що це був "типово зухвалий і сміливий крок з боку українців, щоби спробувати змінити хід гри".

"Українцям це здебільшого вдалося. Насамперед у психологічному плані. Багато хто у світі — й у Росії в тому числі — повірив, що ситуація під час російсько-української війни може насправді перейти під контроль Києва. В цьому плані курський прорив є дуже важливим", — наголосив він.

Раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур висловив думку, що завдяки операції у Курській області Україна може отримати кращі позиції для переговорів з Росією. Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що  Україна досягнула "багато чого" під час операції в Курській області Російської Федерації.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2024 20:17