Пропускний пункт на кордоні між Латвією та Росією. Джерело: lsm.lv

Латвія продовжила обмеження на в’їзд для росіян: доки діятиме заборона

Латвійський уряд вирішив продовжити терміни обмежень на в'їзд громадян Росії до весни наступного року, враховуючи загрозу безпеці з боку Москви. 

Про це повідомляє Delfi.

Проект розпорядження передбачає продовження терміну обмежень до 4 березня 2025 року, повідомили у Міністерстві закордонних справ Латвії. У зв'язку з військовим вторгненням Росії в Україну різко зросла кількість громадян Росії, які бажають в'їхати до країн Європейського союзу через сухопутний кордон, повідомляє латвійське МЗС.

Обмеження було запроваджено у Латвії 9 вересня 2022 року. Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів також обмежена видача віз громадянам Росії. Усього з моменту прийняття розпорядження у 2022 році до 31 грудня 2023 року у дипломатичних та консульських представництвах Латвії за кордоном було видано 1956 віз громадянам РФ.

Хто може відвідати Латвію

У латвійському МЗС пояснили, що заяви на отримання віз приймаються лише у виняткових випадках — від членів сімей громадян Латвії та громадян ЄС, і від громадян Росії, які отримали право на проживання в Латвії, на підставі Закону про репатріацію та Закону про імміграцію. Або у випадках гуманітарних обставин — наприклад, тяжкого захворювання близького родича чи похорону, у разі загрози безпеці особи чи запрошення брати участь у засіданні суду за рішенням латвійського суду.

В цей час і в інших країнах-членах ЄС, наприклад, у Фінляндії та Чехії, також прийнято місцеві нормативні акти, що обмежують в'їзд громадян Росії. У МЗС Латвії немає інформації, яка вказує на те, що якась із країн планує пом'якшити певні обмеження.

Термін обмеження, що діє, спливає на початку березня, тому нове розпорядження МЗС передбачає продовження терміну обмежень ще на рік — до 4 березня 2025 року.

Нагадаємо, 22 лютого Сейм Латвії ухвалив рішення про заборону ввезення сільськогосподарської продукції та кормів для тварин із Росії та Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.02.2024 19:18