Прапор Латвії. Фото зі соцмереж

Латвія відновлює військову службу, щоб протистояти агресії РФ

У Латвії знову запроваджують військову службу, щоб протистояти російській агресії, коли Кремль буде готовий напасти на європейські держави. До цього офіційна Рига скасувала обов’язкову службу ще з 2006 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш, пише The Telegraph.

"Ми повинні бути в такому стані готовності, щоб російські генерали та російський політичний клас чітко бачили, що європейський напрямок є безперспективним", — сказав він.

Каріньш запевнив, що Латвія робить це для того, щоб збільшити кількість активного та готового резерву. Також, на його думку, усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 27 років повинні будуть пройти рік служби, у тому числі хто проживає за кордоном.

"Ті, хто відмовляється служити, можуть бути оштрафовані або ув'язнені, хоча будуть застосовуватися деякі винятки, зокрема для тих, хто має проблеми зі здоров'ям, одиноких батьків і подвійних громадян, які вже служили за кордоном", — йдеться у заяві Каріньша.

Умови служби у збройних силах Латвії

Строковики отримуватимуть місячну зарплату до 300 євро, житимуть в армійських казармах. Також військовим буде дозволено взяти відпустку до одного місяця. Каріньш наголосив, що призовники будуть "інтегровані в професійні підрозділи", щоб опанувати необхідні навички і переконатися, що вони "повністю споряджені" для бою.

Чисельність армії Латвії

Латвія планує створити боєздатні сили з 61 тисячі військовослужбовців, розділених між чинними військами та резервними частинами. За словами глави МЗС, Москва повинна зрозуміти, що "європейська оборона повністю готова, і що неможливо отримати будь-які здобутки без величезних втрат, і переконатися, що насправді ніякі здобутки не будуть реальними".

Каріньш підкреслив, що наразі не бачить прямої військової загрози жодній країні НАТО, але все одно "ми просто повинні бути готові".

Нагадаємо, обсяги підготовки українських військових за участю Латвії 2023 року збільшилися більше, ніж учетверо. Латвія тренує за такими напрямами: базова загальновійськова підготовка, підготовка лідера "офіцер — сержант", сапер, стрілець та інші.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.02.2024 15:03