Фото: "Еспресо"

Литва передасть Україні енергообладнання для теплових електростанцій

Литва передасть Україні обладнання для проведення ремонтних та відновлювальних робіт на теплових електростанціях, які пошкоджені ворожими атаками Росії.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики України.

Відомо, що 3 квітня міністр енергетики України Герман Галущенко провів онлайн-зустріч з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крейвісом. Сторони обговорили допомогу українському енергосектору. Також очільник Міненерго ознайомив колегу з наслідками останніх атак РФ на українську енергетичну систему.

"У порівнянні з минулим роком ворог змінив тактику, і нинішні атаки мають для нас значно складніші наслідки. Дуже серйозних пошкоджень зазнала теплова генерація, ворог системно атакує підстанції, а також об'єкти гідрогенерації", — розповів Галущенко.

Міністр енергетики Литви наголосив, що Литва готова підтримати Україну та передати устаткування, яке допоможе здійснити відновлювальні та ремонтні роботи у цій сфері.

Також сторони домовилися, що незабаром до Литви приїде група українських енергетиків з компаній державного та приватного секторів. Під час візиту українські фахівці відвідають низку литовських енергетичних об'єктів для верифікації обладнання, яке згодом буде передано українському енергетичному сектору. Йдеться про великогабаритне устаткування для теплових електростанцій, що є надзвичайно важливим для української енергетики, яка втратила через атаку ворога значний обсяг саме теплової генерації.

"Ми дякуємо Литві за цю підтримку. Ваша допомога має дуже важливе значення для нас. Ми вже отримали від литовської сторони два потужні автотрансформатори та 72 вантажі з іншим потрібним енергетичним обладнанням загальною вагою понад 1 300 тонн", — підкреслив Галущенко.

Водночас Дайнюс Крейвіс зазначив, що Литва розглядає можливість передачі ще одного потужного автотрансформатора Україні.

Нагадаємо, Литва передала Україні системи для боротьби з безпілотниками. Вони прибули на території нашої країни 22 березня.

Додамо, 20 березня Литва виділила 35 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України у рамках ініціативи Чехії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.04.2024 16:30