Фото: Новинарня

Литва визнала ПВК "Вагнера" терористичною організацією

Сейм Литви у вівторок, 14 березня, одноголосно визнав російську приватну військову компанію "Вагнера" терористичною організацією.

Про це повідомляє LRT.

У прийнятій резолюції Сейму зазначено, що російська ПВК "Вагнера" є терористичною організацією, а її члени та найманці становлять загрозу безпеці держави та суспільства.

Водночас парламент Литви рішуче засудив використання будь-яких груп найманців, таких як "Вагнера", створених за підтримки російської влади, для здійснення злочинів агресії в Україні.

"Від початку російського вторгнення в Україну найманці "Вагнера" вчиняють систематичні серйозні агресивні злочини убивства та катування мирних жителів України, бомбардування будинків та інших цивільних об’єктів, — що рівносильно тероризму", — йдеться в документі.

Зазначено, що компанія, заснована близьким до президента РФ Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним, є тіньовим інструментом влади Росії.

Окрім того, у резолюції додають, що ПВК "Вагнера" безоплатно отримує від уряду Росії військову техніку, зокрема ракетні комплекси Град, танки та бронетехніку, і проходить навчання у Службі військової розвідки (ГРУ) Росії.

Нагадаємо, 13 березня британська розвідка повідомила, що власник приватної військової компанії "Вагнера" Євгеній Пригожин буде змушений скоротити інтенсивність дій своєї ПВК в Україні. Адже вже втратив на війні половину набраних ув'язнених.

Додамо, на думку Інститут вивчення війни російський диктатор Володимир Путін шукає "цапів-відбувайлів", на яких можна скинути провину за провали російської армії на фронті в Україні. Одним з них може стати очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.03.2023 13:53