Олексій Сухачов. Джерело: ДБР

Майже в кожному провадженні є прізвища відомих людей: у ДБР розповіли, на скільки млрд грн повернуто майна державі

У кейсах Державного бюро розслідувань (ДБР) є багато справ, в яких фігурують відомі бізнесмени та компанії. І вони часто звинувачують правоохоронців у тиску на бізнес або політичному тиску, хоча все це стосується лише закону.

Про це повідомив директор ДБР Олексій Сухачов під час брифінгу в Ukraine Media Center.

Він, зокрема, згадав про справу розкрадання групою осіб коштів вкладників банку "Фінанси та кредит" в обсязі понад 1,4 мільярда гривень.

"Основний фігурант у цій справі, теж відомий бізнесмен, наразі переховується за кордоном. Він постійно звинувачує ДБР у нібито політичній вмотивованості розслідування. За матеріалами Державного бюро розслідувань накладено арешт на його кошти у розмірі 113 мільйонів доларів, які зберігаються у банку Швейцарії", — сказав директор.

Він розповів і про "Полтавський турбомеханічний завод". Слідчі ДБР встановили, що активом фактично володіє родина колишнього народного депутата. Попри агресію Росії проти України 2022 року, підприємство через сірі схеми постачало до Росії продукцію на суму понад 160 мільйонів гривень. Частина майна вже арештована. Досудове розслідування триває.

Також Сухачов нагадав кейс заступника голови федерації профспілок України, який, зловживаючи своїм службовим становищем, сприяв незаконному відчуженню курортної бальнеолікарні площею понад 11 тисяч 600 квадратних метрів і вартістю 138 мільйонів гривень і багато інших проваджень.

"Загалом активна позиція ДБР у розслідуванні резонансних проваджень дозволила за майже два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну повернути державі майна на понад 16 мільярдів гривень. І це — тільки незначна частина тих активів, які виявленні, розслідування та кінцева оцінка яких ще триває", — наголосив директор ДБР.

За його словами, на жаль, майже в кожному провадженні є відомі суспільству прізвища політиків, бізнесменів, чиновників. Окрім того, 2023 року виявлено та передано в управління державі кошти афілійованого з Росією букмекера на загальну суму 1,8 мільярда в гривневому еквіваленті, які вже принесли дохід від їх управління майже на 43 мільйони гривень.

"Уже 2024 року ДБР передало на користь ЗСУ 26 тисяч тонн металевої продукції вартістю понад 61 мільйон доларів, що належало країні-агресору", — наголосив Олексій Сухачов.

Нагадаємо, що Державне бюро розслідувань вимагало встановити заставу в 700 мільйонів гривень для бізнесмена Ігоря Мазепи, якого 18 січня затримали під час проходження українсько-польського кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.01.2024 12:58