Фото: Кабмін

Маємо повернути одним платежем через 40 років: Кабмін схвалив текст угоди з США щодо фінансової допомоги

Кабінет міністрів України ухвалив текст угоди між Україною та Сполученими Штатами Америки щодо залучення фінансової допомоги в межах пакета підтримки на понад 60 мільярдів доларів.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на  текст самої угоди, яка є у розпорядженні видання.

Відтак, згідно із документом, економічна допомога США перевищить 9,4 мільярда доларів. Гроші для України виділятимуться за декількома програмами. Зокрема:

  • до 7,849 мільярда доларів виділять з Фондів економічної підтримки (ESF), які спрямують до держбюджету України;
  • до 50 мільйонів доларів виділять для запобігання та реагування на відсутність продовольчої безпеки (перелік країн, які отримають ці кошти буде визначено пізніше). 

"Ці 7,899 млрд доларів передбачалися в ухваленому законі США "Про додаткові асигнування на безпеку України на 2024 рік" (USSAA), який президент США Джо Байден підписав 24 квітня 2024 року", — наголосили у виданні.

До того ж Україна отримає від США ще до 1,575 млрд доларів із Фондів допомоги Європі, Євразії та Центральній Азії (AEECA).

Всі кошти надаватимуться на умовах безвідсоткової позики, яка не передбачатиме жодних коригувань на інфляцію. Українська влада зобов’язується повернути позику в обумовлені терміни. Так, кошти повернути наша держава має одним платежем у доларах через 40 років після 30 вересня 2025 року (тобто 30 вересня 2065 року).

"Водночас в угоді передбачена можливість списання частини наданого кредиту за рішенням президента США. Так, після 15 листопада 2024 року президент США може списати до 50% суми наданої позики. Після 1 січня 2026 року президент США може анулювати будь-яку суму погашення, яка залишилася. Будь-яке анулювання позики, яке зроблять США, буде безвідкличним та незворотним", — зазначають у виданні.

Нагадаємо, за даними НБУ, у 2024 році Україна може отримати 38 мільярдів доларів бюджетної допомоги від міжнародних партнерів. Ці кошти необхідні нашій державі для забезпечення усіх потреб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.05.2024 14:36