Фото: "Суспільне"

Мазепі відкрили шлях до втечі: суд залишив бізнесмена під вартою, але зменшив заставу

У вівторок, 23 січня, апеляційний суд Києва розглянув скаргу і залишив під вартою директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу. Його підозрюють у справі щодо незаконного заволодіння землею у Київській області.

Про це повідомляє "Суспільне". Проте суд зменшив розмір застави з 349 мільйонів 700 тисяч гривень до 21 мільйона гривень.

За даними джерела, Мазепа брав участь у засіданні по відеозв'язку, адже його не встигли довезти до зали суду.

Що каже захист Ігоря Мазепи

Адвокат Мазепи Тарас Пошиванюк долучив 10 листів про взяття бізнесмена на поруки. Серед поручителів виявився народний депутат Андрій Герус.

"Стосовно ризику ухиляння від органу досудового розслідування та суду. Мазепа протягом кримінального провадження близько 80 раз виїжджав за кордон і повертався. Тому жодного ризику виїзду і переховування немає", — сказав юрист.

Один із друзів бізнесмена Андрій Калашніков, який виявив бажання взяти того на поруки, заявив, що знає Мазепу вже 20 років і висловив упевненість, що "він не буде бігати від судового процесу".

Ще один поручитель бізнесмена Василь Даниляк також розповів, що знає Мазепу понад 20 років і може характеризувати того, "як хорошу, добру людину".

"Мені дуже ріжуть вуха речі про злочинні угрупування. Я впевнений, що Ігор буде співпрацювати зі слідством. Зі свого боку буду докладати зусиль, щоб він брав участь у цьому провадженні", — додав чоловік.

Позиція звинувачення

Своєю чергою прокурор Євген Сльота вимагав скасувати ухвалу суду першої інстанції у частині застави й призначати нову альтернативу в розмірі 700 мільйонів гривень.

Рішення суду щодо справи Мазепи

Суддя відправився у нарадчу кімнату, заслухавши позиції всіх сторін. Повернувшись, представник Феміди поінформував про рішення частково задовольнити апеляційні скарги адвоката та прокурора.

"Постановити нову ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 27 лютого із правом внесення застави в розмірі 21 мільйона гривень. Заяви про взяття на поруки відмовити", — постановив суддя.

Нагадаємо, Ігор Мазепа був затриманий 18 січня на КПП Медика-Шегині під час спроби виїхати за кордон. Йому та брату суд обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави. Загалом, про підозру повідомили 12 фігурантам, в офісі компаній відбувся обшук.

Справа пов’язана з отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області. У ДБР стверджують, що організатори оборудки намагалися захопити 300 га вартістю понад 1 мільярд гривень. У Concorde Capital засудили дії правоохоронців. У компанії вважають, що в цій справі відбувається тиск на бізнес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.01.2024 18:15