Фото: Forbes.ua

Медведчук через суд намагається повернути собі українське громадянство та мандат, — ЗМІ

Колишній депутат від забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя" та обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук в українських судах вимагає повернути йому громадянство й депутатський мандат.

Про це повідомило hromadske.

"У публічному полі Медведчук звинувачує Україну в небажанні завершити війну — мовляв, це українська влада "нескінченну кількість разів заявляє, що ніякий мир їй не потрібен — а тільки більше зброї та грошей", — йдеться у повідомленні.

Журналісти наголосили, що за місяць після позбавлення громадянства України та депутатського мандата Віктор Медведчук звернувся до Верховного Суду. У своєму позові він вимагав повернути паспорт не лише йому, а й іншим депутатам-зрадникам і стверджував, що указ президента Володимира Зеленського був "ухваленим із порушенням норм Конституції".

Крім того, Медведчук хоче позбутися і санкцій, які проти нього запровадила РНБО. Його представники також звернулися до суду з позовами щодо цих питань. Розгляд позову про повернення депутатського мандата Медведчуку, який він подав у лютому 2023 року, наразі тимчасово призупинили. У справі про зняття санкцій засідання тривають з грудня 2022 року.

Водночас експерт з конституційного права Богдан Бондаренко у коментарі hromadske заявив, що навряд суд задовольнить вимоги Медведчука.

"Я припускаю, що з економічними санкціями вони точно пролетять. Думаю, вони щодо всього пролетять. Бо сумніваюся, що сьогодні може бути рішення із серії: "Повернімо Медведчуку громадянство, скасуймо економічні санкції, даймо мандат". Малоймовірно, що судді на це підуть, а от затягувати справу фактично можуть", — сказав він.

Як відомо, у січні 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив Медведчука громадянства. Екс-нардепа підозрюють у держзраді. У травні 2021 року йому висунули обвинувачення за трьома епізодами: розкрадання державних надр, передача таємної військової інформації та підривна діяльність. У квітні 2022 року кума російського президента затримали правоохоронці. У вересні того ж року його передали Росії в рамках масштабного обміну полоненими.

Нагадаємо, наприкінці червня прокуратура ініціювала передачу в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) майна дружини лідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука — Оксани Марченко. Вартість майна оцінюється понад 303 мільйони гривень.

На початку червня Служба безпеки України арештувала нові активи дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко на майже 740 мільйонів гривень. Накладено арешт на акції в семи підприємствах припортової інфраструктури на Одещині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 08:38