Фото: сайт Кремля

Меркель зробила нову скандальну заяву про війну в Україні: у Зеленського відреагували

Колишня канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що її політика щодо Росії була правильною. Також вона позитивно відзначає, так званий "Мінський процес".

Про це йдеться в інтерв'ю Ангели Меркель німецькому виданню ZEIT.

Німеччина була одним із основних учасників так званого "Мінського процесу", в рамках якого передбачалося врегулювати російсько-український конфлікт дипломатичними методами. Меркель довго була членом "нормандського формату" — переговорної групи, що складалася з лідерів України, Росії, Німеччини та Франції. Тепер політик називає правильними свої зусилля у рамках Мінського процесу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Я намагалася запобігти цій ситуації з тим, що було в моєму розпорядженні. Той факт, що це не спрацювало, не є доказом того, що ця спроба була неправильною", — заявила екс-канцлер.

Водночас зараз вона нарікає, що питання захисту клімату в Німеччині "йдуть на другий план" через війну в Україні.

Реакція України

В Офісі президента вже відреагували на заяви Ангели Меркель. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав її людиною, яка "поставила Європу в тотальну залежність від російських енергоносіїв" і поставив під сумнів її заяву про те, що нібито вона "зробила все, щоб Росія не почала війну".

"Невже після 430 днів жорстокої війни можна настільки глибоко зневажати свободу, настільки відверто не помічати російських масових убивств і так відкрито ненавидіти право України на самозахист? Якщо не можете виправити помилок минулого — просто припиніть виправдовуватися та заохочувати агресора", — написав Подоляк у Twitter.

Нагадаємо, голова комітету з питань оборони в бундестазі Марі-Агнес Штрак-Циммерманн назвала рішення екс-канцлерки Німеччини Ангели Меркель відповідальними за війну в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 30.04.2023 16:59