Фото: Офіс президента України

"Хочемо врегулювати це питання": Кулеба анонсував створення спецкомісії для вирішення суперечки з Угорщиною щодо нацменшин

Українська сторона має намір остаточно врегулювати суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин, і спеціальна комісія під егідою Міністерства закордонних справ за 10 днів представить "конкретне розуміння" у цьому напрямку.

Про це повідомив у понеділок, 29 січня, голова МЗС Дмитро Кулеба на прес-конференції з очільником ОП Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто в Ужгороді. Міністр заявив, що питанню нацменшин була присвячена значна частина зустрічі в Ужгороді.

За його словами, через десять днів спецкомісія має представити на розгляд урядів двох країн конкретне розуміння того, як і що отриманого переліку запитань потребує вирішення або вже врегульовано для того, щоб ми внесли остаточну ясність.

"Ми попросили угорську сторону надати нам вичерпний перелік запитань, які у неї є до питання захисту прав осіб, що належать до національних меншин. Ми цей перелік отримали й ми домовилися під егідою двох міністерств закордонних справ, що зберемо спеціальну комісію, в якої є одна дуже проста задача", зауважив Кулеба.

Міністр додав, що, якщо раніше в питанні нацменшин йшлося про ухвалення рішень в контексті членства України в ЄС, то тепер є бажання мати цю дискусію на двосторонньому рівні, для того, щоб "остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено в інтересах усіх нацменшин".

Угорщина наполягає повернути угорцям Закарпаття права, які вони мали до 2015 року. Серед вимог — можливість навчатися та складати іспити угорською. 

Зазначимо, що 28 грудня 2023 року керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що влада працює над організацією зустрічі президента України Володимира Зеленського та угорського прем'єра Віктора Орбана, яка має відбутися у "найближчому майбутньому".

19 січня 2024 року Андрій Єрмак обговорив телефоном з очільником міністерства закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сійярто підготовку зустрічі, яка мала відбутися 29 січня в Ужгороді. З українського боку в заході взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та керівник Офісу президента.

Нагадаємо, якщо Угорщина не погодиться з наданням допомоги Україні, то Євросоюз підготував план економічних санкцій проти цієї країни. Такі кроки можуть завдати шкоди економіці Угорщини та все ж змусити її зняти вето.
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 29.01.2024 17:10