Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Євросоюз визначився, як змусити Угорщину зняти вето на допомогу Україні, — ЗМІ

Якщо Угорщина не погодиться з наданням допомоги Україні, то Євросоюз підготував план економічних санкцій проти цієї країни. Такі кроки можуть завдати шкоди економіці Угорщини та все ж змусити її зняти вето.

Про це написало авторитетне видання Financial Times.

ЄС попередив Угорщину: якщо вона не зніме вето за допомогою України на саміті 1 лютого, інші країни Європейського Союзу публічно заявлять, що вони не надаватимуть Угорщині фінансову допомогу.

Це може призвести до того, що інвестори будуть менш зацікавлені вкладати гроші в Угорщину, що може призвести до падіння курсу угорського форинта. У результаті це може призвести до економічних проблем в Угорщині, таких як втрата робочих місць і уповільнення економічного зростання. Під тиском Євросоюзу Угорщина погодилася на компроміс щодо допомоги Україні.

Європейський Союз стурбований економічною вразливістю Угорщини. Угорська економіка характеризується високим державним дефіцитом, високою інфляцією, слабкою валютою та високим рівнем платежів з обслуговування боргу. Крім того, угорська економіка багато в чому залежить від закордонного фінансування, зокрема, від фінансування з боку ЄС.

Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока заявив, що Угорщина готова підтримати план допомогу Україні на 50 мільярдів євро, але потребує, щоб у неї було щорічне право вето на виплати.

Журналісти зазначили, що інші країни ЄС відкинули цю пропозицію, побоюючись, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан буде використовувати її для того, щоби блокувати виплати щороку і домагатися подальших поступок. Однак один із дипломатів заявив, що Орбан не має можливості накласти вето на фінансування.

Деякі країни ЄС розглядали можливість застосування статті 7 Договору про Європейський Союз, яка дозволяє ЄС позбавити державу-члена права голосу або заблокувати її фінансування. Однак інші країни відкинули цю ідею, оскільки вона потребує одностайної підтримки, а багато країн не хочуть запроваджувати такі серйозні санкції проти Угорщини.

Бока заявив, що важливо зберегти єдність ЄС. Він наголосив, що Угорщина готова йти на компроміси, але тільки в тому випадку, якщо вони не торкаються її життєво важливих інтересів. Якщо компромісів не вдасться досягнути, то Угорщина віддасть перевагу своїй початковій пропозиції про окремий фонд для України поза бюджетом Євросоюзу.

Нагадаємо, що, за словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, Україна й Угорщина намагаються зміцнити відносини на двосторонньому рівні. Для цього заплановано цілу низку розмов і зустрічей політиків з обидвох сторін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 07:38