Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Politico: Євросоюз може позбавити Угорщину права голосу, якщо Орбан заблокує допомогу Україні

Лідери Європейського Союзу готові позбавити Будапешт права голосу, якщо угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан знову спробує заблокувати 50 мільярдів євро фінансової допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Про це пише Politico із посиланням на європейських чиновників та дипломатів.

"Лідери можуть розглянути можливість застосування "ядерного варіанту" виключення прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з процесу голосування в ЄС", — зазначає видання.

Європейські дипломати подають сигнали, що "ядерний варіант" — вигнання Будапешта з процесу голосування в ЄС — більше не є немислимим", якщо він ставить під загрозу безпеку України.

За даними видання, п'ять європейських чиновників і дипломатів заявили, що інші країни блоку готові вдатися до дій проти Будапешта, що стане історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність.

"Якщо Орбан дійсно знову заблокує угоду про бюджет і 50 мільярдів євро для України на лютневому саміті, використання статті для позбавлення Угорщини прав голосу може стати реальним варіантом", — наголосив один дипломат ЄС.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня заявив, що усі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 мільярда євро Ukraine Facility. Зокрема, Київ очікує, що у 2024 році ЄС зможе надати фінансову допомогу країні приблизно на рівні минулого року. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен в інтерв'ю RND заявила, що у Європейському Союзі отримали "позитивний сигнал" від прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Він зніме вето щодо надання Україні допомоги в 50 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.01.2024 20:25