Фото: Офіс президента

"Ми повинні негайно втрутитися": Дуда відреагував на загрозу обстрілів українських АЕС

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що у разі російської атаки на атомні електростанції України його країна має негайно втрутитися.

Таку заяву він зробив на брифінгу, передає PAP. Він нагадав, що Росія вже атакувала Запорізьку АЕС і Чорнобильську АЕС. Однак, на щастя, ці обстріли не призвели до ядерної катастрофи. Натомість, як зауважив Дуда, зараз існує загроза для інших АЕС України.

"Є ризик атак на інші електростанції — Рівненську чи Хмельницьку — і ми повинні це враховувати. Якщо будуть атаки, ми повинні будемо негайно втрутитися і викликати експертів", — наголосив президент Польщі.

Загроза обстрілів АЕС: що відомо

21 вересня очільник Міністерства закордонних справ Андрій Сибіга із посиланням на дані української розвідки заявив, що країна-агресорка Росія готує удари по відкритих розподільчих пристроях АЕС та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак також підтвердив, що Кремль веде підготовку до ударів по ядерній енергетиці України напередодні зими.

Президент Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН зі свого боку наголосив, що цієї осені російські терористи можуть атакувати українські атомні електростанції. Вони зроблять їх своїми мішенями для того, щоби завдати ще одного удару по енергетичній системі України. Наразі у зоні ризику перебувають три АЕС.

Нагадаємо, заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомляв, що з жовтня 2022 року війська країни-агресорки завдала понад 1000 ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури України Внаслідок рашистських обстрілів наша держава втратила значну частину своїх енергетичних потужностей. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.09.2024 08:57