Вахур Карус. Джерело: err.ee

"Ми повністю інтегровані в плани НАТО": начальник генштабу Естонії розповів про уроки війни в Україні

Північноатлантичний альянс ставив завдання перед збройними силами Естонії підготуватися до потенційного збройного конфлікту з Росією. До початку повномасштабної війни в Україні очікувалося, що естонська армія зможе протриматися близько 10 днів, перш ніж до неї надійде підтримка НАТО.

Про це заявив начальник Об'єднаного штабу Армії оборони Естонії генерал-майор Вахур Карус, якого цитує естонське видання ERR.

"З початку війни в Україні стався різкий поворот. Якщо раніше оборонний план НАТО для нас полягав у тому, щоби протриматися самостійно протягом десяти днів або ще щось, новий план, як я розумію, передбачає, що ми повинні бути в змозі перемогти російські війська на їхній власній території, де базуються підрозділи, які нападатимуть на Естонію. Це фундаментальна зміна", — зазначив він.

За його словами, це зміна, яку війна в Україні принесла багатьом союзникам із НАТО.

"Ми не можемо просто чекати, коли нас вдарять кувалдою, а повинні вміти зробити деякі речі. У підсумку це мало що змінює. Адже естонський народ доручив нам захищати країну. Це те, заради чого ми тренуємося та відпрацьовуємо щодня, тоді як зараз ми отримуємо нові можливості для ефективніших операцій, включаючи удари в глибину території противника", — додав він.

Естонський генерал-майор також зауважив, що можливості ударів великої дальності стали уроком війни в Україні, принаймні для Естонії та НАТО.

"Якщо близько десяти років тому ми розмірковували зі союзниками над тим, чи будуть вони з нами з перших моментів війни, чи їм доведеться просити дозволу у своїх столиць щодо того, яку зброю вони можуть використовувати та де, то ситуація зараз така, що всі союзні війська інтегровані в наші військові плани. Ми знаємо, які інструменти вони візьмуть зі собою та які будуть їхні завдання. Наші сили та засоби глибокого удару є повною мірою частиною планів НАТО, і саме тоді вони можуть прийти та зробити наступні кроки", — підсумував Вахур Карус.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що операція України в Курській області Російської Федерації може значно покращити позиції держави на майбутніх переговорах з країною-агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2024 14:45