Фото: depositphotos

Мінфін залучив понад 8 млрд гривень до держбюджету від продажу облігацій

У вівторок, 6 лютого, Міністерство фінансів на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 8,38 мільярда гривень. Ця сума на 2,38 мільярда гривень більша, ніж минулого тижня. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

"Сьогодні Мінфін розмістив облігації на суму майже 8,4 мільярда гривень в еквіваленті", — йдеться у повідомленні.

Міністерство фінансів традиційно запропонувало інвесторам гривневі військові облігації:

  • 3,20 мільярда гривень під 16,80% з погашенням до 12 березня 2025 року;
  • 2,11 мільярда гривень під 17,60% з погашенням до 15 жовтня 2025 року;
  • 56,67 мільйона гривень під 18,50% з погашенням до 24 лютого 2027 року.

Водночас було запропоновано ОВДП в доларах: 80 мільйона доларів міністерство залучило під 3,2% з погашенням через один рік.

Фото: Мінфін

Фото: Мінфін

Що таке військові облігації?

Військові облігації (ОВДП) — це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Кошти від цих облігацій спрямовують до державного бюджету України. Їх використовують на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану — соціальні та оборонні витрати.

Міністерство фінансів щовівторка проводить аукціони з продажу військових ОВДП. Купівля облігацій сприяє перемозі над російською агресією. Кожна інвестована на облігації гривня підтримує українську армію та фінансову стабільність країни.

Нагадаємо, за словами голови фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева дефіцит державного бюджету України у січні зменшився майже у 20 разів порівняно із груднем 2023 року та становив 14,9 мільярда гривень. Це найменший показник за період повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.02.2024 03:03