Фото: Фото: прес-служба форуму Україна 30

Міністр фінансів зробив заяву про повернення довоєнних податків: чи очікувати "сюрпризів"

В Україні вже знову діє довоєнна система оподаткування. Практично всі норми, які діяли до повномасштабного вторгнення РФ, є чинними. 

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону. Він запевнив, що оскільки фінансова система повноцінно працює, то найближчим часом радикальних змін не передбачається.

"Ми повернулись до довоєнної системи оподаткування, найближчим часом інших "сюрпризів" не буде", — заявив міністр фінансів України.

За його словами, останні зміни, які були ухвалені згідно з законопроектом №8401 відновили практично всі норми, які діяли до війни.

"Останні зміни — повернення до довоєнної системи оподаткування фізичних та юридичних осіб. Найближчим часом закон набере чинності", — розповів Марченко.

Зазначимо, що Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу, згідно з якими повертаються перевірки та довоєнні податки. Нові правила набирають чинності з 1 серпня 2023 року. Згідно з законопроектом №8401, з 1 серпня скасовується єдиний податок за ставкою 2%. При цьому перехід регулюється наступним чином: 

ФОПи зможуть подати заяву про відмову від застосування 2% єдиного податку і вказати, на яку систему оподаткування хочуть перейти. Без подання такої заяви їх автоматично переведуть на ту систему, на якій вони були до переходу на 2%.

  • нові ФОПи, які з дня реєстрації були на 2%, автоматично вважатимуться платниками єдиного податку III групи зі ставкою 5%
  • тим, у кого було припинено реєстрацію платником ПДВ, автоматично поновлюються права та обов'язки
  • тим, хто 2023 року перейшов із 2% на загальну систему, надається право повторно цього року перейти на спрощену систему на свій вибір (треба подати заяву). Якщо заява подається до 1 вересня, то платниками єдиного податку вони будуть зважати на 1 серпня.

Крім того, ФОП I і II груп з 1 серпня знову зобов'язані сплачувати єдиний податок, скасовується заборона на штрафи за порушення податкового законодавства, а також відновлюються терміни подання податкової звітності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державна податкова служба розробила новий сервіс, за допомогою якого громадяни можуть оперативно та правильно розрахувати податок на майно. У відомстві пропонують скористатися спеціальним калькулятором.

Читайте також: "Законна" ціль для податківців. Чому за всіх знову заплатить малий бізнес

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.07.2023 02:25