Хань Чжен. Джерело: росЗМІ

Мирні переговори та припинення бойових дій: Китай знову хоче втрутитися в "українську кризу"

Китай знову закликав Україну та Росію до мирних переговорів і заявив, що готовий підтримувати всі ініціативи для врегулювання "української кризи". Проте вони мають базуватися на дипломатичних заходах.

Таку заяву зробив віце-президент Китаю Хань Чжен на засіданні Генасамблеї ООН.

Заступник очільника Китайської народної республіки зазначив, що безпека всіх держав взаємозв’язана. Пекін наполягає на тому, що всі питання треба вирішувати шляхом діалогу та консультації, враховуючи "законні безпекові занепокоєння" всіх країн.

"Китай підтримує всі зусилля, які сприяють для мирного вирішення "української кризи" та готовий відігравати конструктивну роль для якнайшвидшого досягнення миру. Негайне припинення бойових дій і відновлення мирних переговорів є єдиним шляхом вирішення", — заявив Чжен.

Водночас Китай підтвердив заяву про неприпустимість ядерної війни та використання ядерної зброї. Хань наголосив, що його країна є однією з п’яти постійних членів Радбезу ООН, яка оголосила про зобов’язання не використовувати першою таку зброю.

Китай після початку війни у лютому 2022 року відмовився засудити вторгнення Росії в Україну та різко збільшив торгівлю з Москвою в умовах західних санкцій. Пекін висунув так званий "мирний план", що містить розмиті формулювання.

Китайський лідер Сі Цзіньпін приїжджав до Путіна навесні 2023 року після того, як Міжнародний суд у Гаазі видав арешт російського президента за викрадення українських дітей. Щобільше, Путін збирається приїхати до Пекіна у жовтні.

Нагадаємо, що, за даними американської розвідки, Китай надає російським компаніям обладнання та технології для військового виробництва, які рашисти використовують для війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.09.2023 10:16