Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Місцеві вибори у Великій Британії можуть призвести до відставки Сунака, — Bloomberg

Місцеві вибори у Великій Британії, які відбудуться наступного місяця, є моментом максимальної небезпеки для глави британського уряду Ріші Сунака. За тим, що відбувається у Консервативній партії, уважно стежить дедалі більше законодавців-консерваторів, які розглядають, як виглядає План Б.

Про це повідомляє Bloomberg.

Масштабне загальнонаціональне опитування YouGov цього тижня показало, що деякі з найвідоміших міністрів Консервативної партії схильні до провалу на загальних виборах, що очікуються пізніше цього року, Сунак особливо вразливий, якщо місцеві вибори 2 травня призведуть до ночі важких втрат в уряді та мерії. Саме тоді група законодавців та колишніх радників, які готували змову проти прем'єр-міністра, планували страйк.

Пам'ятаючи про змовників, члени парламенту помірної фракції Торі "Єдина нація" висунули попередні плани на випадок, за їхніми словами, малоймовірного надзвичайного сценарію, за якого Сунака буде повалено. Хоча вони не прагнуть цього результату, якщо він відбудеться, деякі правоцентристські депутати могли б підтримати так званий кабінет "єдності", що складається як з поміркованих, правих, так і з майбутніх претендентів на лідерство, повідомили Bloomberg люди, знайомі з цим питанням.

Той факт, що такі дискусії взагалі мають місце, наголошує на слабкій владі Сунака над консерваторами, які вже двічі змінювали прем'єр-міністра на цій парламентській сесії. Зараз, коли Торі передчувають неминучу поразку Лейбористської партії Кейра Стармера на загальних виборах, які мають відбутися протягом 10 місяців, дехто каже, що зміна лідера знову дає їм єдиний шанс врятувати ситуацію. Для інших це психодрама лідерства, що занадто далеко зайшла, яка рівнозначна виборчому самогубству.

Прихильники пропозиції кабінету єдності кажуть, що це найправдоподібніший спосіб впоратися з будь-якою зміною керівництва, навіть якщо вони цього не хочуть. Одна з ідей полягає в тому, що Пенні Мордант, яка до цього двічі балотувалася на посаду лідера, могла б привести Торі на вибори, ґрунтуючись на своєму досвіді як активіст, особливо з питань оборони. Інші претенденти, такі як Кемі Баденок, Грант Шаппс і Джеймс Клеверлі, отримають керівні посади, тоді як праві члени парламенту, такі як Роберт Дженрік і Пріті Патель, будуть знову залучені до роботи над імміграційною запискою у спробі зупинити голосування до партії "Реформа Великої Британії", заснованої активістом кампанії за Брекзит Найджелом Фараджем.

Союзники Мордант спробували дистанціювати її від будь-яких припущень, що вона хоче замінити Сунака на посаді прем'єр-міністра, хоча вона не прокоментувала цю заяву.

На місцевих виборах буде обрано понад 2500 радників, а також мера Лондона та низку регіональних мерів. Якщо Торі втратять двох своїх англійських мерів, Енді Стріта в Уест-Мідлендсі та Бена Хаушена в Тіс-Веллі, а також втратять кілька сотень членів ради (вони захищають понад 900 місць), це призведе до кризи Сунака, вважають депутати-консерватори. Пам'ятаючи про все більш токсичний бренд партії, відомі кандидати від Торі активно дистанціювалися від своєї партії та Сунака, згідно з оглядом Bloomberg News постів у Facebook, перерахованих у бібліотеці реклами Meta.

Якщо Торі боротимуться на місцевих виборах, "швидше за все, стерв'ятники кружлятимуть навколо", — сказав Кріс Хопкінс з опитування громадської думки Savanta. Утримання двох постів мерів принесе Сунаку "символічне почуття досягнення", а втрата обох "може бути тотемічною та катастрофічною", попередив він. Один із союзників прем'єра визнав, що, на їхню думку, ймовірність того, що він зіткнеться з організованою спробою його зміщення після місцевих виборів, становить близько 30%, що є вищою ймовірністю, ніж вважають багато вестмінстерських спостерігачів.

Це занепокоєння, яке останніми тижнями викристалізувалося серед помічників Сунака, яких попросили розробити стратегію його захисту. Це призвело до зміни поглядів на міграційну політику у верхах уряду: тепер прем'єр-міністр серйозно розглядає можливість ігнорування будь-яких судових ухвал, які блокують його основну політику щодо депортації прохачів притулку до Руанди, і навіть проводить кампанію за вихід з Європейської конвенції з прав людини, якщо "Це те, що потрібно, щоб припинити польоти", — кажуть люди, знайомі з його мисленням.

Один із союзників прем'єра визнав, що, на їхню думку, ймовірність того, що він зіткнеться з організованою спробою його зміщення після місцевих виборів, становить близько 30%, що є вищою ймовірністю, ніж вважають багато вестмінстерських спостерігачів.

Інші депутати вважають поворот до жорсткішої імміграційної політики ознакою розпачу. Один сказав, що помічники Сунака пропонували правим подачку, намагаючись перешкодити їм писати листи про недовіру прем'єру. Це також розглядається як спроба запобігти поверненню Фараджа на передову політику, внаслідок чого деякі торі побоюються, що його партія реформ може обігнати їх в опитуваннях.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон відвідає США та зустрінеться зі спікером Палати представників Майком Джонсоном. Він обговорить допомогу Україні та має вагомі аргументи, аби переконати американського політика.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.04.2024 07:25
Фото: Getty Images / Global Images Ukraine