Суд ООН. Джерело: DW

Міжнародний суд ООН частково визнав, що Росія фінансує тероризм, але це менша частина українських звинувачень

У середу, 31 січня, Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) визнав порушення з боку Росії певних частин Конвенції про заборону фінансування тероризму. Таке рішення у Гаазі оголошено у справі по позову України.

Про це повідомив офіційний сайт Міжнародного суду ООН. Там заявили, що Росія, зокрема, не проводила розслідування фінансової підтримки незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької та Луганської областей в Україні 2014 року.

При цьому в зачитаному головою суду Джоан Донох’ю рішенні не вказано про призначення компенсації, про що йшлося у вимогах української сторони у позові.

Крім того, суд в Гаазі не став виносити конкретне рішення стосовно ймовірної відповідальності Росії за збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 над окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року.

Таким чином суд ООН сьогодні підтвердив меншу частину звинувачень з боку української сторони до Росії у справі про фінансування тероризму.

Україна зазначала, що Росія фінансує та дає зброю сепаратистам на Донбасі, утискає права кримських татар в окупованому Криму. У справі згадувався, зокрема, збитий 2014 року пасажирський літак малайзійських авіаліній MH-17, коли всі майже 300 пасажирів загинули. Також згадувався розстріляний автобус у Волновасі.

Томи доказів налічували 17 тисяч сторінок. Колегія з 15 суддів вивчала все це декілька років, і ось сьогодні фінальне рішення, яке не підлягає апеляції. Росія прислала усього двох представників на суд у Гаазі. Однак воно в’явилося дещо половинчастим.

Нагадаємо, що 11 січня представниця Управління з питань координації гуманітарних питань Едем Восорну закликала всіх донорів ще раз активізуватися та допомогти народу України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 18:04