Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

МКС офіційно визнав Монголію порушницею через її відмову арештувати Путіна

Міжнародний кримінальний суд офіційно визнав Монголію порушницею через її відмову арештувати російського президента-агресора Володимира Путіна, коли він у вересні перебував на території країни.

Відповідне рішення було ухвалене 24 жовтня, про це пише "Європейська правда".

"Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду підтвердила, що Монголія порушила зобов’язання як держава-учасниця Римського статуту, не заарештувавши Владіміра Путіна за ордером МКС", — йдеться у повідомлені.

Зазначається, що через відмову арештувати російського диктатора Монголія перешкодила МКС здійснювати свої функції та повноваження, причому імунітет глави держави не дозволяє ігнорувати ордер на арешт.

"З огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати з Судом Палата вважала за необхідне передати це питання на розгляд Асамблеї держав-учасниць", — зазначили там.

Вказується, що максимальне "покарання", яке загрожує Монголії за рішенням Асамблеї держав-учасниць — це позбавлення процедурних можливостей аж до права пропонувати кандидатури нових суддів МКС. Водночас у 2024 році до суду уперше в історії обрали представника Монголії, термін повноважень якого становитиме дев'ять років.

Візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави-учасниці Римського статуту МКС після того, як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт через причетність до викрадення українських дітей.

Раніше видання Politico з посиланням на коментар речника уряду Монголії інформувало, що країна не наважилася на арешт воєнного злочинця Володимира Путіна через енергетичну залежність від Росії. 

Варто зазначити, що візит Путіна до Монголії 3 вересня став першим візитом до держави-учасниці Римського статуту МКС після того, як у березні 2023 року суд видав ордер на його арешт через причетність до викрадення українських дітей.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що відмова Монголії заарештувати Володимира Путіна під час його візиту до країни — це відповідальність усього світу.

Додамо, 12 вересня Міністерство закордонних справ України оголосило демарш монгольській стороні. Це відбулося під час зустрічі з генеральною директоркою департаменту Європи й Африки МЗС Монголії Ганхуурай Баттунгалаг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.10.2024 20:26