Фото: росЗМІ

Можливий арешт Путіна: у ПАР різко змінили думку щодо Міжнародного кримінального суду

Південно-Африканська Республіка (ПАР) не планує виходити з договору про Міжнародний кримінальний суд (МКС) заради російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє AFP.

Зазначається, що Канцелярія президента ПАР Сиріла Рамафоси поширила заяву, що країна не планує виходити з Римського статуту про започаткування та процедуру Міжнародного кримінального суду, всупереч зауваженням самого глави держави.

У серпні в ПАР має відбутися саміт країн БРІКС, на який за статусом мають запросити та російського президента. Південна Африка визнає юрисдикцію суду в Гаазі, який видав ордер на арешт Володимира Путіна, і тому формально зобов'язана буде виконати цей ордер (втім жодних санкцій за його недотримання не передбачено).

У канцелярії стверджують, що у керівній партії "Африканський національний конгрес" (АНК) невірно висловились. 

"Президентство бажає пояснити, що Південна Африка залишається підписантом Римського статуту... Це роз'яснення слідує за помилкою у висловлюваннях під час брифінгу для ЗМІ, проведеного керівною партією АНК", — йдеться у комюніке, випущеному вже пізно вночі за місцевим часом.

Перша спроба ПАР вийти з Міжнародного кримінального суду

Це не перша спроба ПАР вийти з МКС. У 2015 році країна відмовилася виконати ордер МКС та заарештувати тодішнього президента Судану Омара аль-Башира, який відвідував саміт Африканського союзу, що відбувався в цій країні, та зіткнулася з критикою. У 2016 році тодішній президент ПАР Джейкоб Зума запропонував вийти з МКС, країна навіть подавала відповідне повідомлення про відкликання. Водночас опозиція виступила проти: партія "Демократичний альянс" оскаржила конституційність повідомлення про вихід з МКС. У 2017 році Верховний суд ПАР постановив, що повідомлення уряду було незаконним, воно мало бути відкликаним і зрештою це зробили. 

Правляча партія Африканський національний конгрес продовжила підтримувати вихід з Римського статуту і МКС відповідно. У 2019 році на розгляд парламенту було подано новий законопроект про вихід зі Статуту, у березні 2023 року він був відкликаний. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за викрадення українських дітей до РФ. Але турецькі правоохоронці не зможуть затримати Путіна, адже країна не ратифікувала Римський статут, а відтак не визнає рішення Міжнародного кримінального суду.

Повідомлялося, що Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але шукає способи, щоб уникнути виконання ордера на арешт.

Проте пізніше стало відомо, що Південно-Африканська Республіка може вийти з Римського статуту через візит російського диктатора Володимира Путіна. Уряд країни відкрив внутрішні дебати про свою позицію щодо Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.04.2023 10:55