Марін Ле Пен. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Можуть перемогти ультраправі: у Франції стартували дострокові вибори до парламенту

У Франції 30 червня розпочався перший тур дострокових парламентських виборів. Раніше президент країни Еммануель Макрон розпустив Національні збори після поразки на виборах до Європарламенту.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, сьогоднішнє голосування може сформувати перший ультраправий парламент у Франції з часів Другої світової війни, що може призвести до "кардинальних змін". Марін Ле Пен та її політична сила виступають за антиміграційні процеси, євроскептицизм та зменшення військової підтримки для України.

Фаворити виборчих перегонів

Прогнози та опитування французької громадськості свідчать, що "Національне об'єднання" Марін Ле Пен може отримати 35-37% голосів, лівий альянс "Новий народний фронт" — 27,5-29%, а центристський табір Макрона — 20-21%.

Цікавим є той факт, якщо на виборах тріумфує "Національне об’єднання", то новим главою французького уряду може стати 29-річний Жордан Барделла. Він є ставлеником Марін Ле Пен та не має серйозного політичного досвіду. Водночас Еммануель Макрон неодноразово наголошував, що залишиться президентом країни, попри результати виборів.

Голосування пройде у два тури, а остаточні результати дострокових виборів оприлюднять 7 липня.

Нагадаємо, лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен припустила значні розбіжності щодо підтримки України в разі перемоги на парламентських виборах. Це відбуватиметься за умови співіснування президента Еммануеля Макрона й уряду, який очолить лідер її списку Жордан Барделла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.06.2024 11:29