Марін Ле Пен. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Потенційна переможниця виборів у Франції Ле Пен пригрозила, що Макрон не зможе відправити війська в Україну

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен припустила значні розбіжності щодо підтримки України в разі перемоги на парламентських виборах. Це відбуватиметься за умови співіснування президента Еммануеля Макрона й уряду, який очолить лідер її списку Жордан Барделла.

Про це Марін Ле Пен розповіла в інтерв'ю Le Télégramme.

"Керівник збройних сил для президента — це буде почесний титул, тому що саме прем'єр-міністр триматиме в руках гаманець", — заявила Ле Пен.

Вона наголосила, що Барделла не має наміру сваритися з Макроном, але молодий політик окреслив червоні лінії.

"Щодо України, то президент не зможе відправити туди війська", — додала лідерка "Національного об’єднання".

Журналісти додали, що раніше Барделла також виступив проти постачання Україні ракет дальнього радіуса дії. За прогнозами Ле Пен, вона матиме абсолютну більшість в парламенті, тому не сумнівається щодо кандидатури прем’єр-міністра.

"У Конституції все досить чітко прописано. Щодо прем'єра, то президент розуміє, що у нього небагато вибору, оскільки Джордан Барделла отримає свою легітимність безпосередньо від французів. Щобільше, оскільки Макрон не балотується на повторний термін, тож він буде не в дуже зручному становищі", — передбачила вона.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив: Україна розраховує, що Франція продовжить свою підтримку після проведення дострокових парламентських виборів, де перемогу прогнозують ультраправим. Про це він сказав перед самітом ЄС у Брюсселі.

Його запитали, чи має він побоювання щодо продовження підтримки з боку Франції на тлі проведення парламентських виборів, які відбудуться у два тури 30 червня та 7 липня. Він зазначив, що підтримка України базується на підтримці звичайних людей. Тому Зеленський сподівається, що Франція перебуватиме на боці України.

"Вибори — це рішення тієї чи іншої країни. Ми не можемо тиснути, і ми не хочемо цього. Це про свободу, цінності, тому сподіваюся, що більшість країн будуть на правильному боці історії. На нашому боці", — наголосив український президент.

Нагадаємо, раніше в червні стало відомо, що якщо внаслідок дострокових виборів до влади у Франції прийде партія "Національне об’єднання", президент Еммануель Макрон усе одно виключає дострокове складання своїх повноважень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 15:17