Фото: Pixabay

МЗС Франції рекомендувало своїм громадянам покинути Іран

У зв'язку з підвищеним ризиком військової ескалації влада Франції рекомендує своїм громадянам покинути територію Ірану.

Про це стало відомо з повідомлення на сайті Міністерства закордонних справ країни.

Французьким громадянам рекомендують утриматись від поїздок до Ірану з будь-яких причин та закликають людей триматися якомога далі від усіх демонстрацій.

"У зв'язку з підвищеним ризиком військової ескалації в регіоні, громадянам Франції, які все ще перебувають в Ірані, рекомендується якнайшвидше виїхати звідти", — наголосили в МЗС.

Раніше, а саме 1 серпня, видання CNN повідомляло, що Іран і його союзники розпочнуть масовану атаку на Ізраїль у найближчі 72 години. Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї віддав наказ Ірану завдати прямого удару по Ізраїлю у знак помсти за вбивство в Тегерані лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

"Хаменеї віддав наказ на екстреному засіданні Вищої ради національної безпеки Ірану в середу вранці, незабаром після того, як Іран оголосив про вбивство Ганії", — зазначили анонімні джерела видання.

Своєю чергою Ізраїль, що воює з ХАМАСом, не визнав і не заперечував вбивство Ганії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового президента Ірану.

Алі Хаменеї, який має останнє слово в усіх державних справах, а також є головнокомандувачем збройними силами, доручив військовим командирам Революційної гвардії й армії підготувати плани як нападу, так й оборони у випадку, якщо війна розшириться, і Ізраїль або США завдадуть удару по Ірану.

У своїй публічній заяві про смерть Ганії лідер Iрану дав зрозуміти, що його держава помститься.

"Ми вважаємо помсту за його кров нашим обов’язком, оскільки це сталося на території Ісламської Республіки. Ізраїль створив умови для отримання суворого покарання", — заявив Хаменеї.

Ганію вбили наприкінці липня після відвідування церемонії та зустрічі з Хаменеї. Цей інцидент шокував іранських чиновників, які описали його як перетин червоної лінії. Багато іранських прихильників уряду й офіційних осіб висловили обурення нездатністю перешкодити вбивству, заявивши, що лише декілька високопоставлених співробітників служби безпеки могли знати, де перебуває Ганія.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни повідомили, що заяви російської влади з приводу вбивства голови політбюро ХАМАС Ісмаїли Ганії, вказують на те, що російський диктатор Володимир Путін все частіше висловлює антиізраїльську позицію та посилює виправдання іранської агресії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.08.2024 03:24