Ліліан Дарій. Фото: росЗМІ

МЗС Росії викликало посла Молдови через нібито "недружні дії"

У середу, 10 січня, Міністерство закордонних справ Російської Федерації викликало посла Молдови Ліліана Дарія. Йому було висловлено "рішучий протест у зв'язку з недружніми діями" з боку Молдови.

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті МЗС РФ.

"Послу Молдови було заявлено рішучий протест у зв'язку з недружніми діями офіційного Кишинева. Зазначається, що у разі їх продовження російська сторона залишає за собою право на додаткові заходи у відповідь", — йдеться у повідомленні.

У МЗС РФ пояснили, що до таких "недружніх дій" належать факти політично вмотивованого переслідування російських та російськомовних ЗМІ, що суперечать міжнародним зобов'язанням Кишинева в галузі захисту свободи слова та прав журналістів.

"Також системного характеру набули випадки дискримінації російських громадян, які в'їжджають до Молдови, почастішали необґрунтовані відмови у перетині кордону. З боку керівництва Республіки Молдова продовжують звучати агресивні антиросійські заяви", — йдеться у повідомленні. Водночас перелік громадян, яким начебто заборонили у в’їзді до Молдови, російське МЗС не надало.

Зазначається, що послу також було висловлено стурбованість у зв'язку з інформацією, що з'явилася в ЗМІ, щодо планів Молдови сприяти підготовці військовослужбовців Збройних сил України на молдавській території за участю інструкторів з країн НАТО. 

"(Послу, — ред.) було вказано на неприйнятність такої підтримки, яка веде до розмивання нейтрального статусу Молдови та її прямого залучення до бойових дій на боці київського режиму, — йдеться у прес-релізі російського відомства.

Нагадаємо, Молдова у 2024 році може провести референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу. З відповідною ініціативою виступає президент країни Мая Санду. Вона зауважила, що лідери країн Європейського союзу нещодавно схвалили рішення про початок переговорів про інтеграцію Молдови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.01.2024 11:11