Фото: Офіс президента

"На кожен удар буде наша відповідь": Зеленський надіслав чіткий сигнал Росії

Україна повинна стати сильною та ефективною на полі бою. Нарощування власного виробництва зброї та боєприпасів дасть зрозуміти державі-агресору, що на кожен її удар буде спрямована потужна і болюча відповідь.

Таку заяву зробив президент Володимир Зеленський під час нагородження працівників оборонно-промислового комплексу України.

Глава держави наголосив, що це завдання можна розв'язати шляхом нарощування власного виробництва зброї та боєприпасів: саме у такій стратегії полягає реальна запорука незалежності України.

"Завдання України максимально чітке: ми маємо зробити нашу державу настільки сильною та ефективною, щоб Росія відчувала, що на кожен її удар буде наша відповідь. Виконати це завдання можливо лише на основі достатнього виробництва вітчизняної зброї. Кожен, хто забезпечує Україну технікою, снарядами, всією необхідною зброєю, забезпечує нашу державу насправді й політичною незалежністю", — сказав Зеленський.

За словами президента, упродовж 2023 року український ОПК утричі наростив випуск зброї та техніки порівняно з попереднім.

"Є дуже вагоме зростання по виробництву боєприпасів, зокрема, для артилерії. Україна на системному рівні розгортає виробництво таких надзвичайно потрібних речей як боєприпаси для наших вітчизняних дронів. Важливі результати є й у виробництві наших ракет. Кількісні та якісні показники щодо ракет вже відчутно більші — і будуть ще більшими", — зауважив глава держави.

Зеленський акцентував, що кожне п'яте підприємство нині є державним.  Це свідчить про постійне зростання в українському оборонному комплексі частки приватних компаній.

"Ми маємо використовувати одну з головних сил людства – силу підприємництва. Без цього розвиватися швидко просто неможливо. І буде правильно, щоб державні компанії на рівних конкурували з приватними підприємствами — заради якості та заради швидкості нашого українського виробництва. Ми всі в одній команді. Нам усім потрібна перемога", — сказав президент.

За словами Зеленського, держава взялася за спрощення всієї процедури, які стосуються імпорту компонентів та процедури допуску до експлуатації, а уряд вже працює над забезпеченням фінансування довгострокових контрактів.

"Окрема увага — виробництву вибухових речовин та порохів. Це питання  спеціальної хімії дійсно вкрай складне, не лише для нас, а для більшості світу... Інвестиції у цій сфері особливо потрібні й ми будемо їх нарощувати", — запевнив український президент.

На церемонії відзначення державними нагородами працівників оборонного комплексу України Зеленський висловив подяку кожному з близько 300 тисяч українців, які працюють у сфері виробництва зброї та боєприпасів, критично потрібних українським військовим на передовій.

"Я вдячний кожному й кожній — усім, хто створює виробництва, хто відновлює підприємства, хто майже цілодобово працює. Я дякую вам за цей рік і бажаю, щоб в наступному ви всі — і ми з вами — стали ще сильнішою командою!" — додав Зеленський.

Раніше Міністерство оборони повідомляло, що в Україні наступного року планують суттєво наростити виробництво ракет та боєприпасів. Основний акцент буде спрямований на засоби протиповітряної оборони (ППО).

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів подробиці посилення українського оборонного комплексу. За його словами, Україна вироблятиме зброю разом зі Сполученими Штатами Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 17:18