Фото: flickr.com / national.police UA

На Одещині військкому вручили чотири протоколи про корупцію: підозрюють у незаконному отриманні зарплати

Начальнику одного з районних Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в Одеській області вручили одразу чотири протоколи про корупцію. За даними слідства, він паралельно керував кількома житлово-сервісними центрами й незаконно отримував додаткову зарплату.

Про це повідомили у прес-службі Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

За даними правоохоронців, "посадовець порушив встановлені законом України обмеження щодо зайняття іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної та суддівської практики, інструкторської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю".

"Викрили факт порушення начальником районного ТЦК норм законодавства оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області Нацполіції. Фігурант, окрім основного місця роботи, всупереч ЗУ "Про запобігання корупції», перебував на керівних посадах чотирьох житлово-сервісних центрів та незаконно отримував додаткову заробітну плату", — повідомили у Нацполіції.

поліція

Фото: Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції

В ході слідства було з'ясовано, що за майже два роки махінацій порушнику було нараховано майже 210 тисяч гривень додаткового доходу.

У Департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції наголосили, що відповідно до ч. 1 ст. 172-4 (Порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності) кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 5100 до 8500 гривень з конфіскацією отриманого доходу.

Зловживання у військкоматах: останні скандали

Корупція в українських військкоматах запустила масові перевірки по всій країні. Влада заявили, що територіальні центри комплектування (ТЦК) в 11 областях вже на особливому контролі.

Фундаментом для масштабних перевірок стала справа колишнього одеського військкома Євгена Борисова. За даними слідства, будучи військкомом, він збагатився на 188 млн гривень. Сам Борисов заперечував, що має дорогу нерухомість. Після невдалої спроби втечі, ДБР спіймало його у Києві, а 24 липня Печерський суд узяв під арешт терміном на два місяці з можливістю виходу під заставу у розмірі 150 мільйонів гривень. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Після справи Борисова за перевірки військкомів взялися по всій країні. Так, наприкінці липня було викрито заступника начальника одного з районних військкоматів у Волинській області, який вимагав за свої послуги 1 000 доларів та був затриманий на отриманні "траншу" на 25 тисяч гривень. Йому призначили нічний домашній арешт.

На Дніпропетровщині чиновник військкомату отримав 1 000 доларів та 12 тисяч гривень за те, щоб максимально відтягнути мобілізацію для "замовника". Нині він перебуває під вартою — він може вийти під заставу у 215 тисяч гривень.

На Донеччині взагалі у ТЦК розгорнули цілий бізнес із переправлення ухилянтів за кордон. ДБР з'ясувало, що знайомий військкома підшукував клієнтів, які бажають виїхати з країни. Ухилянти надавали документи, на основі яких оформлялися липові посвідчення та довідки військово-лікарської комісії. Послуга коштувала лише 20 тисяч на особу.

У Чернівецькій області двоє співробітників ТЦК за гроші оформлювали фіктивні документи про непридатність до служби. Їх заарештували з можливістю вийти під заставу в 536 тисяч гривень кожному.

Криміналом займалися й у Полтаві — там хірург та психолог військового шпиталю оформляли липові довідки, будучи членами ВЛК. Вони виготовляли фіктивні документи для перетину держкордону. під час обшуків слідчі вилучили понад 35 тисяч доларів США та понад 150 тисяч гривень готівкою, ноутбуки, мобільні телефони, пакет з особистими документами громадян, які підлягають мобілізації, печатки й штампи.

На Закарпатті затримали голову військово-лікарської комісії. Його підозрюють в отриманні грошей за оформлення опіки над літніми особами, що потребують допомоги. Завдяки такому документу військовозобов'язаний міг уникнути військової служби. Підозрюваний перебуває у СІЗО, слідство триває.

Також відомо, що керівник Дніпропетровського обласного центру комплектації за час війни встиг купити кілька автомобілів та дві квартири. Усе майно реєстрував родичів.

26 липня Національна поліція затримала посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Суми неправомірної вигоди, які отримували фігуранти, коливалися від 9000 гривень до 1500 доларів США. Затримання проходили у Волинській, Дніпропетровській та Чернівецькій областях. За грошову винагороду вони допомагали чоловікам призовного віку уникнути призову або отримати відстрочку від призову. 

Також в Україні перевіряють військкомати на предмет зловживання службовим становищем. Неодноразово фіксувалися випадки, коли військкоми погрожували громадянам призовного віку. Однією з найбільш скандальних справ стала ситуація за участі начальника Рівненського обласного військкомату Сергія Луцюка, який разом із начальником одного з районних ТЦК побив підлеглого. За даними слідства, офіцери дізналися, що водій стрілецької роти планував доповісти про службові порушення. Після чого обласний військком побив його битою, а районний все це зняв на телефон. Його навіть змушували ставати навколішки і вимолювати пробачення

Раніше у Хмельницькій області розгорівся скандал за участі співробітників територіального центру комплектування. Працівники ТЦК зайшли до будинку місцевого жителя, намагаючись вручити повістку чоловіку.

Працівники ДБР 4 серпня затримали колишнього запорізького військкома, який організував схему збагачення для свого оточення та допомагав ховатися від суду кримінальним елементам. Наразі він очолює Донецький обласний ТЦК та СП.

5 серпня стало відомо, що затримано начальника київського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. За даними ДБР, він був спільником начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ, якого Бюро викрило на масштабній корупційній схемі переправлення за кордон громадян призовного віку 3 серпня 2023 року. Правоохоронці встановили, що за розробленою організаторами схемою, чоловікам оформлювався пакет фіктивних документів про нібито непридатність до військової служби. Вартість послуги становила 10 тисяч доларів США.

7 серпня Личаківський суд Львова обрав запобіжний захід військкому із Закарпаття. Його підозрюють у використанні солдатів на будівництві власного будинку. Як йдеться в матеріалах справи, з початку березня цього року за наказом начальника одного з відділів Ужгородського районного територіального центру комплектування та підтримки солдати замість служби проводили будівельні роботи на його маєтку.

Також 7 серпня правоохоронці повідомили про підозру начальнику одного з районних відділів Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Полтавської області. Він разом з двома іншими військовослужбовцями побив підлеглого до втрати свідомості.

Днями речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян розповіла про перші результати перевірки очільників ТЦК та СП. За її словами, наразі вже до 10 обвинувальних актів уже перебувають у суді, а щодо підозрюваних осіб проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, військкому одного з районів Києва поліцейські вручили протокол про корупцію — його підозрюють у призначенні на посаду до ТЦК своєї близької особи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.08.2023 08:34