Фото ілюстративне зі соцмереж

На Полтавщині чоловіку вручили 18 повісток, але навчальні центри не брали його: пояснення ТЦК

У Полтавській області чоловіку вручили 18 повісток. Однак йому вдалося уникнути мобілізації, хоча його визнали придатним до служби в армії.

Про це під час брифінгу розповів начальник служби зв’язків із громадськістю Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін.

Мешканець Полтавської області в період з червня по листопад 2023 року отримав 18 повісток. Він 16 разів приходив до ТЦК, однак через його стан здоров'я військові частини відмовлялися брати його на службу.

Сам чоловік розповів, що останні рази його до військових частин відвозив особисто підполковник, але кожного разу його завертали назад. Тому останні дві повістки він вирішив проігнорувати. Через це суд визнав чоловіка винним за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації Кримінального кодексу України та засудив до чотирьох років позбавлення волі.

Однак обвинувачений свою провину визнав і розкаявся, тож суд пом’якшив йому вирок на два роки іспитового.

"Наголошував на безладі у системі ТЦК, стверджував, що у його військовому квитку, який зберігається у працівників ТЦК, не відображена вся інформація щодо його обліку, а натомість працівники ТЦК постійно виправляють у ньому дати замість внесення чинної інформації. Усе наведене вплинуло на нього та стало наслідком того, що останні два рази він справді не з’явився за повістками", — сказано у матеріалах суду.

Пояснення ТЦК

Роман Істомін зазначив, що громадянину неодноразово вручали повістки, він за ними з'являвся в ТЦК. Військово-лікарська комісія визнала його придатним до військової служби, відповідно його направляли до навчальних центрів. Однак там теж є приймальні комісії, яка і відмовлялися приймати чоловіка на навчання.

"Там психолог, медик, який оглядає людей, які прибули. Коли кажуть, що ТЦК гребуть всіх: "хромих", хворих... У навчальному центрі відбирають, не можна привезти абикого та запхати в навчальний центр. Там є свій відбір. І громадянин там спілкується без присутності представника ТЦК. Тобто те, що він там казав, ми не знаємо. Можливо, вдавав епілепсію, можливо, казав, що в нього тиск постійно високий. Але загалом, згідно з чинним законодавством, він придатний до військової служби. Лише навчальний центр відмовляється його приймати. Через це він отримував повістку на наступну дату", — заявив Істомін.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у січні повідомляв, що мережею поширюється неправдива інформація про те, що представники територіального центру комплектування "виламують двері квартир", щоби вручати повістки українцям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.02.2024 19:28