Фото ілюстративне зі соцмереж

На російському сайті з усиновлення виставили викрадених українських дітей: розслідування FT

Країна-агресор не лише викрає українських дітей, а й виставляє їх на свої сайти з усиновлення. Їм змінюють імена та вік, а також пишуть у документах, що вони нібито із Росії.

Про це пише британська газета Financial Times з посиланням на власне розслідування.

За даними видання, дітей, викрадених та вивезених до Росії у перші місяці повномасштабного вторгнення у 2022 році, передали на усиновлення місцевій владі країни агресора.

У розслідуванні використовували інструменти розпізнавання зображень та загальнодоступні дані, а також інтерв'ю з родичами дітей та українськими посадовцями. Видання ідентифікувало та виявило чотирьох українських дітей на пов'язаному з РФ сайті усиновлення usynovite.ru.

Встановлено, що в одного з дітей нове ім’я та навіть вік, який відрізняється від тих, що зазначені в його українських документах. Іншу дитину зображено з російською версією українського імені. До того у жодної дитини немає згадок про українське походження.

"Діти були викрадені та розлучені зі своїми опікунами та родичами в містах південних і східних регіонів України, які у 2022 році опинилися під контролем російської армії, що вторглася. Вік дітей варіюється від восьми до 15 років", — вказують журналісти.

Діти, яких розшукало видання FT і чиї особи підтвердили їхні родичі, опинилися в Тульській області під Москвою та в Оренбурзькій області. Одну дитину вивезли в окупований Крим. Усі вони з дитячого будинку у Херсоні.

Нагадаємо, раніше в американському виданні The New York Times вийшов матеріал про те, як окупанти 2022 року викрали з Херсонського дитячого будинку 46 дітей. Декого з них вже усиновлено в російських сім'ях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.06.2024 21:32