Фото ілюстративне. Джерело: dia.dp.gov.ua

На скільки мільярдів доларів Росія завдала збитків Україні: підрахунок Київської школи економіки

Сума прямих збитків, які Російська Федерація завдала інфраструктурі України під час війни, сягнула майже 155 мільярдів доларів. Такими є підрахунки станом на січень 2024 року.

Ці дані оприлюднили у Київській школі економіки (KSE). Оцінка враховує і збитки, завдані Україні через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС в червні 2023 року.

"Зростання загальної суми збитків пов'язане зі збільшенням пошкоджених та зруйнованих об'єктів інфраструктури, житлового фонду, промисловості, енергетики, сфер освіти та охорони здоров'я", — зазначили у KSE.

На першому місці за сумою збитків залишається житловий фонд. Унаслідок бойових дій і регулярних обстрілів щодня збільшується кількість пошкоджених і зруйнованих житлових будинків.

Станом на січень 2024 року таких понад 250 тисяч будівель. З них — 222 тисяч приватних будинків, понад 27 тисяч — багатоквартирних і 526 гуртожитків. Прямі збитки від руйнувань цих об'єктів оцінюються у 58,9 мільярда доларів. Порівняно зі звітом на кінець 2023 року ця сума збільшилася на 4,8 мільярда доларів.

"Окрім іншого, збільшення викликане переходом на інше джерело інформації для деяких областей (Реєстр пошкодженого та знищеного майна). Серед регіонів, де зафіксовано найбільше зруйнованих житлових будівель, Донецька, Київська, Луганська, Харківська, Чернігівська та Херсонська області", — наголосили аналітики.

Завдані інфраструктурі збитки на початок 2024 року сягають 36,8 мільярда доларів, втрати промисловості та підприємства — вже на рівні 13,1 мільярда доларів. За останніми даними, зруйновано або пошкоджено 78 малих, середніх і великих приватних підприємств, а також 348 держпідприємств.

Через бойові дії продовжує зростати сума прямих збитків від зруйнованої інфраструктури енергетичної галузі — до 9 мільярдів доларів, агропромислового комплексу — 8,7 мільярда доларів. Окрім того, станом на початок 2024 року зросли збитки сфер ЖКГ — 4,5 мільярда доларів та охорони здоров'я — ще на 1,4 мільярда доларів до 3,1 мільярда доларів.

"З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 160 тисяч одиниць сільгосптехніки, 16 тисяч одиниць комунального транспорту, 3,8 тисячі закладів освіти, 1,8 тисячі закладів культури, 580 адміністративних будівель державного та місцевого управління, 426 лікарень, 348 релігійних установ, 50 ЦНАПів, 48 соціальних центрів, 31 інтернат, 31 торговий центр та інших об'єктів", — додали у Київській школі економіки.

Нагадаємо, на початку лютого економічний радник президента України Олег Устенко заявив, що країна-агресорка повинна виплатити Україні компенсацію через збитки, спричинені війною. Йдеться про суму, що перевищує трильйон доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.02.2024 18:42