Новий президент Фінляндії Александер Стубб. Джерело: мережа X (колишній Twitter)

На виборах президента Фінляндії переміг колишній прем’єр-міністр країни: що він каже про війну в Україні

У неділю, 11 лютого, у Фінляндії на президентських виборах переміг колишній прем'єр-міністр країни Александр Стубб. Він набрав більше голосів у другому турі, ніж колишній міністр закордонних справ Пекка Хаавісто.

Про це повідомив Yle. За результатом підрахунку 99,8% голосів, Стубб отримав підтримку 51,6% виборців, його опонента підтримали 48,4%.

Стубб складе присягу президента Фінляндії 1 березня 2024 року.

Раніше, 2014-2015 років, Стубб працював прем'єр-міністром Фінляндії, у період 2015-2016 років — міністром фінансів. До прем'єрства Стубб також очолював міністерство Європи та зовнішньої торгівлі, був членом парламенту Фінляндії та Європарламенту, а також міністром закордонних справ.

Стубб заявляв, що не згодний з тим, що Україна має віддати хоча би частину своєї землі для миру з Росією. Також майбутній президент Фінляндії підтримує вступ України в ЄС і обіцяв активно сприяти цьому процесу.

Раніше тоді ще кандидати у президенти Фінляндії посперечалися у прямому телевізійному ефірі, чи потрібно відповідати на дзвінки російського лідера Володимира Путіна, якщо той захоче привітати когось із них із перемогою на виборах. Йшлося про те, чи варто підіймати слухавку після закінчення виборів, коли зателефонує президент Росії Путін, щоби привітати когось із фінських кандидатів із перемогою.

Стубб і Хаавісто мали з цього приводу різні думки. Зокрема, Стубб стверджував, що якби такий дзвінок пролунав, то "дзвінок телефона лунав би дуже довго".

"Я би не відповів. Путін може використати це як своєрідну пропаганду. На теперішній момент у нас немає жодних відносин з Росією", — сказав він.

Своєю чергою, Хаавісто заявив, що, незалежно від особистості того, хто телефонує, взяв би слухавку.

"Будь-який раз, коли телефонує очільник держави, ми відповідаємо. Я би не віддав телефон прибиральниці в президентському палаці. Я би відповів і прийняв привітання. Без координації у мене не було би предметної політичної дискусії", — сказав він.

Нагадаємо, що журналісти з посиланням на аналітиків вказували, що хто би не став президент Фінляндії за результатами другого туру, він спиратиметься на спадщину попередника — Нііністьо. До того ж дотримуватиметься проукраїнських і антиросійських позицій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.02.2024 22:53