Лідер президентських виборчих перегонів у Фінляндії Александер Стубб. Джерело: мережа X (колишній Twitter)

У Фінляндії відбувся перший тур президентських виборів: які результати голосування

У неділю, 28 січня, у Фінляндії відбулися президентські вибори. Чинний очільник держави Саулі Нііністьо перебував на посаді два терміни, тому вже не має права балотуватися.

Попередні підсумки голосування оприлюднило видання Yle.

Після підрахунку 80% бюлетенів лідирує колишній прем'єр-міністр і кандидат від "Коаліційної партії" Александер Стубб, у нього 28% підтримки.

На другому місці — колишній міністр закордонних справ Пекка Хаавісто з 25,8%. Третім іде кандидат від партії "Істинні фіни" Юссі Халла-ахо з 18,5%. Четверту сходинку посідає Оллі Рен з 15,5%.

"Більше голосів, ніж я міг очікувати. Ніколи раніше не відчував такого почуття вдячності. У другий тур готовий пройти з будь-ким", — прокоментував попередні результати Стубб.

Остаточні результати голосування офіційно опублікують до вівторка, 30 січня, а другий тур запланований на 11 лютого.

Александр Стубб — право центрист, раніше працював на посаді прем'єр-міністра та міністра закордонних справ. 2017 року він залишив політику та не збирався повертатися, однак вторгнення Росії в Україну змусило його змінити свою думку.

Пекка Хаавісто — засновник лівоцентристської Партії зелених, уже втретє балотується на посаду президента. Вперше він балотувався до парламенту 1987 року, а з 2019 по 2023 рік працював на посаді міністра закордонних справ.

"Обидва є знайомими обличчями зі сильним зовнішньополітичним досвідом", — схарактеризувала кандидатів газета The New York Times.

Журналісти з посиланням на аналітиків вказують, що наступний президент Фінляндії, найімовірніше, буде спиратися на спадщину Нііністьо. До того ж дотримуватиметься проукраїнських і антиросійських позицій.

"Насамперед це управління інтеграцією Фінляндії до НАТО на тлі побоювань щодо потенційної російської агресії й ескалації напруженості в регіоні Балтійського моря", — пояснили аналітики The New York Times.

Нагадаємо, що на початку січня Фінляндія запровадила нові вимоги до віз Шенгенської зони. Добова вимога до фінансового стану мандрівників зросла з 30 до 50 євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.01.2024 23:13