Федір Веніславський. Джерело: Ukraine Media Center

На військовому обліку будуть усі — від 18 до 60 років: нардеп назвав головний пункт законопроекту про мобілізацію

Головною метою нового законопроекту про мобілізацію є удосконалення процесу військового обліку. Всі військовозобов'язані громадяни України віком від 18 до 60 років мають перебувати в ньому.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв’ю "24 Каналу".

Нині поліцейські та представники інших складових сектору безпеки й оборони, які не входять до складу ЗСУ, перебувають на спеціальних внутрішніх обліках. Тож держава деколи не розуміє того, який у неї є мобілізаційний потенціал. Завдяки новому проекту закону Україна відходить від старої концепції, коли є ті громадяни, яких знімають з військового обліку. Наприклад, йдеться про засуджених, поліцейських і рятувальників.

"Тепер усі будуть перебувати на військовому обліку. І будуть, відповідно, або мати право на відстрочку від призову, або на бронювання. Це концептуальна річ для того, щоби ми розуміли, на кого держава може розраховувати в умовах такої повномасштабної війни", — наголосив Веніславський.

Новий законопроект розрахований на те, аби уникнути можливостей для зловживання під час мобілізації за певних правових підстав для звільнення від військової служби. Наприклад, на одну недієздатну особу або особу, яка потребує стороннього догляду, оформлювалося декілька людей, які начебто доглядали за нею.

Комітет Верховної Ради завершив розглядати усі поправки щодо проекту закону. За словами Федора Веніславського, наступного тижня є усі шанси завершити законопроект на рівні комітету та надати його громадянам для широкого ознайомлення. Водночас важко спрогнозувати, скільки цей проект закону розглядатиме Верховна Рада.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив нещодавно, що після перегляду внутрішніх ресурсів і уточнення бойового складу Збройних сил України озвучена цифра про потребу в 500 тисяч мобілізованих стала неактуальною. Її суттєво зменшили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.03.2024 19:18