Фото: ЗМІ Білорусі

"На злодієві шапка горить": Лукашенко зробив цинічну заяву про підрив Каховської ГЕС

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що Україна винна у підриві Каховської ГЕС. Причиною підриву нібито стала потреба приховати провалений початок українського контрнаступу.

Лукашенка цитує білоруське державне агентство BELTA. Білоруський диктатор про це сказав на зустрічі із секретарями рад безпеки держав-членів ОДКБ.

"Ви, напевно, здогадуєтеся, хто підірвав Каховську ГЕС. Кажуть, на злодієві й шапка горить. Хто першим про це закричав? Зрозуміло, що українській стороні треба було приховати три дні "контрнаступу", де майже дві сотні бронемашин було знищено і понад дві тисячі людей загинули. Тому — Каховка, Каховка, а про те (українські втрати, — ред.) ніхто не говорить. А це ж усе видно", — сказав Лукашенко.

Самопроголошений президент, як доказ, навів і традиційно обережну позицію США.

"І ви бачите, яку акуратну, обережну позицію зайняли США, зобов'язаний віддати їм належне. Вони відразу сказали: "Ми поки що не можемо сказати, хто це зробив. Ми повинні розібратися". Подумайте, з чого б це?" — додав він.

Водночас він промовчав, що США чітко заявили, що Російська Федерація відповідальна за підрив Каховської ГЕС. Якби російська армія не вторглась в Україну, то руйнування дамби на водосховищі і затоплень територій не було б.

Нагадаємо, мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

Також ми писали, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю Росії. Нині вони під виглядом цивільних намагаються "евакуюватися" на правий берег Дніпра Херсонщини.

Руйнування греблі Каховської ГЕС суттєво змінює географію і топографію херсонської ділянки фронту на півдні України. Затоплення зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.06.2023 11:59