Фото: НБУ

Нацбанк хоче змінити законодавство про бюро кредитних історій: що пропонує регулятор

Національний банк України (НБУ) запропонував внести зміни до закону про бюро кредитних історій. Ці нововведення необхідні для посилення захисту персональних даних клієнтів.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національний банк України запропонував унести зміни до Закону України "Про організацію формування та обігу кредитних історій" та інших законів України щодо державного регулювання та функціонування бюро кредитних історій (БКІ), враховуючи ключове значення цих установ для ринку споживчого кредитування", — інформують в НБУ.

У Нацбанку пояснили, що такі зміни потрібні для того, щоб осучаснити законодавство щодо сервісів бюро. Вони спрямовані на посилення механізмів захисту прав позичальників, удосконалення системи обміну кредитною інформацією, захисту персональних даних та підвищення рівня відповідального кредитування, впровадження ефективної наглядової функції НБУ за додержанням законодавства у сфері формування та обігу кредитних історій.

Зміни запропоновані НБУ:

  • позичальник, крім доступу до власної історії та оскарження недостовірної інформації, матиме можливість долучати до кредитного звіту інформацію про небажання укладати кредитні правочини для захисту від можливих шахрайських дій;
  • бюро кредитних історій зобов'язане своєчасно виправляти помилкові дані й забезпечувати надійний захист даних, зберігати кредитну історію протягом 10 років та належним чином її знищувати;
  • кредитор має отримати згоду позичальника та надати її на запит НБУ чи кредитного бюро. Цей документ зберігатиметься протягом 10 років;
  • НБУ зобов'язаний приймати нормативно-правові акти та рекомендації, реагувати на виявлені порушення у процесі розгляду звернень позичальників, застосовувати коригувальні заходи та заходи впливу за порушення зазначених норм тощо.

За даними регулятора, оновлення законодавства встановить "справедливі правила гри для всіх учасників ринку для збереження повноти, чистоти та достовірності даних та забезпечення цільового використання кредитної історії виключно для оцінювання кредитоспроможності, управління кредитним ризиком і здійснення верифікації клієнта". 

"Національний банк сподівається на підтримку народних депутатів України та продовження плідної співпраці для імплементації необхідних змін", — додали в прес-службі.

Нагадаємо, з початку 2024 року українці отримали понад сім мільярдів гривень банківських кредитів на розвиток бізнесу. Найчастіше програмою "Доступні кредити 5-7-9" користуються підприємства, що працюють у сфері сільського господарства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.02.2024 15:37