Фото: freepik.com

Скільки пільгових кредитів отримав бізнес від початку 2024 року: дані Мінекономіки

З початку 2024 року українці отримали понад сім мільярдів гривень банківських кредитів на розвиток бізнесу. Найчастіше програмою "Доступні кредити 5-7-9" користуються підприємства, що працюють у сфері сільського господарства.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки.

Зазначається, що протягом минулого тижня 671 підприємець отримав позику за програмою "Доступні кредити" на загальну суму два мільярди гривень. Від початку 2024 року банки видали бізнесу 1 777 кредитів на сім мільярдів гривень. Загалом від початку дії програми було видано 80,7 тисячі кредитів на 274 мільярди гривень.

За даними міністерства, з початку 2024 року підприємці взяли найбільше доступних кредитів на поповнення обігових коштів — на 3,5 мільярда гривень. 1,7 мільярда гривень кредитів за програмою банки видали переробним підприємствам. Бізнес, який працює в зоні високого воєнного ризику отримав 1,2 мільярда гривень. На реалізацію інвестиційних проектів спрямували 1,1 мільйона гривень.

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють у сферах:

  • сільського господарства (48%);
  • гуртової та роздрібної торгівлі (26%);
  • переробної промисловості (17%).

Серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є Львівська, Дніпропетровська, Одеська, Київська, Вінницька, Харківська області та місто Київ. 

У Мінекономіки нагадали, що участь у програмі беруть 45 банків. Найбільшу кількість кредитів від початку дії програми видали:

  • "ПриватБанк" — 36,7 тисячі;
  • "Ощадбанк" — 12,3 тисячі; 
  • "Райффайзен Банк Аваль" — 5,4 тисячі.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці 2023 року інформував, що український бізнес, який попри війну продовжує працювати та намагається розвиватись, у 2024 році отримає від уряду максимальну підтримку. За його словами, в Україні й надалі працюватиме найсуттєвіший інструмент фінансової підтримки бізнесу — програма "Доступні кредити 5-7-9".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.02.2024 04:07