Фото: Катерина Рожкова. Джерело – прес-центр НБУ

Нацбанк прогнозує зростання зарплат українців у 2024 році: з чим це пов'язано

В українців можуть зрости зарплати у 2024 році через брак кваліфікованих працівників. Також у наступному році в нашій державі пришвидшиться рівень інфляції.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

"Ми вважаємо, що економіка продовжить зростання. Зростання економіки призводить до того, що відновлюється ринок праці. Але через структурні проблеми на ринку праці, через те, що багато людей виїхало, іноді бізнес не може знайти тих фахівців, які йому потрібні", — повідомила вона.

Також, за словами Рожкової, через це бізнес планує підвищувати заробітні платні: "Це вже відбувається і напевно продовжиться в наступному році".

Рожкова зазначила, що це свідчить про те, що в Україні зростають статки та споживчий попит.

В Україні зросте інфляція

НБУ, за словами Рожкової, прогнозує прискорення інфляції у 2024 році, яка все ж таки залишиться нижче 10%. Водночас ставки за гривневими депозитами залишаться привабливими не лише для того, щоб зберегти гроші від знецінення, але й щось заробити.

Раніше Рожкова заявила, що у межах чинного законодавства України застосування будь-яких фінансових обмежень на чоловіків, які ухиляються від мобілізації, неможливі.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року в Україні, згідно з законом про державний бюджет, підвищилися розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Це вплине на розмір пенсій деяких категорій українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.01.2024 18:57