Фото: offshore-energy.biz

Нафтовий танкер з "тіньового флоту" Росії зазнав аварії поблизу берегів Данії

Російський нафтовий танкер з "тіньового флоту" країни-агресора зазнав аварії біля берегів Данії. Йдеться про танкер під назвою Andromeda Star.

Про це повідомляє Bloomberg.

Росія створила тіньовий флот, щоб підтримувати експорт нафти після низки санкцій з боку США, Європейського Союзу та країн Великої сімки. За наявною інформацією, цей флот налічує в собі близько 600 суден. 

Варто зазначити, що через санкції частка експорту російської нафти до Європи зменшилася в 10 разів та становить 4-5%. Проте зріс експорт російської нафти до Індії та складає 40% експорту від загальної кількості, а 50% експорту пішли до Китаю. Це дані за 2023 рік.

Аварія за участі 15-річного танкера Andromeda Star сталася ще 2 березня. Після цього корабель відплив на ремонт до Данії, куди прибув 17 березня. Відомо, що 4 березня корабель повинен був завантажитись російською нафтою в  балтійському порту Приморськ, але аварія завадила це зробити.

Зазначається, що Данія дозволяє кораблям, які прямують до Росії, проходити через свої води. Це обумовлено старим договором про свободу судноплавства, оскільки данські протоки складні для навігації, кораблі потребують досвідчених моряків. Жодних ознак серйозного впливу на навколишнє середовище від зіткнення немає, бо танкер був пустим. Проте, це ще одне нагадування про ризики, які "тіньовий флот" створює для вод  тих європейських країн, які більше не торгують з окупантами. 

Нагадаємо, раніше у Червоному морі після удару хуситів загорівся нафтовий танкер TrafiguraСталося це приблизно в 55 милях на південний схід від Адена, який є головним портом і комерційним центром Ємену.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.03.2024 11:51