Фото: ZMINA

Найбільша кількість по Україні: на деокупованій Харківщині виявили 28 катівень

На деокупованій території Харківщини правоохоронці виявили 28 місць незаконного утримання цивільного населення та застосування тортур. Це найбільша кількість катівень по Україні.

Про це повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ України. 

"Слідчі Національної поліції України виявили 28 катівень Харківщині з моменту деокупації території. Це найбільша кількість по Україні. Три з них лишаються не задокументованими через те, що розташовані в інтенсивно обстрілюваних населених пунктах на кордоні з РФ", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що правоохоронці розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях на Харківщині, в межах яких йде робота з 227 потерпілими.

"Серед найбільших — справа про катівню в місті Куп’янськ. Тут військові російської армії, незаконних збройних формувань "ЛНР" та "ДНР" понад пів року незаконно утримували та катували місцевих мешканців в приміщенні ізолятора тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції", — додали в МВС.

В Куп’янській катівні потерпілими визнано 67 людей. Однак поліцейським відомо про знущання з понад 150 потерпілих віком від 16 до 65 років. Слідчим також відомо, що деяких з них утримували понад 100 днів. Серед людей, яких катували — школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери.

У прес-службі зазначають, що окупанти били людей руками й ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом і електрошокером. Також рашисти палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск.

У результаті таких дій рашистів двоє з бранців померло, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають в полоні. Більшість українців отримали важкі психологічні травми. З ними працюють слідчі спеціалізованого відділу розслідування воєнних злочинів.

Нагадаємо, на Херсонщині у катівнях окупантів була навіть камера для підлітків, також у камерах тижнями цілодобово тримали чоловіків і жінок разом. За інформацією уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, у Херсонській області жителі піддавалися жорстокішим методам катування, ніж в тих областях, що раніше були під тимчасовою окупацією — Харківщина, Київщина, Чернігівщина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 17.01.2024 18:51