Фото: Офіс генпрокурора

Намагались підірвати залізничну лінію на Полтавщині: СБУ затримала "на гарячому" диверсантів ФСБ

Служба безпеки запобігла російській диверсії на стратегічно важливому об’єкті "Укрзалізниці". Це вдалось реалізувати завдяки спецоперації у Полтавській області, де "на гарячому" затримано двох агентів ФСБ. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними СБУ, зловмисники намагалися підірвати ділянку залізничної лінії, яка сполучає центральні та східні регіони України. Для вчинення диверсії вони заклали саморобний вибуховий пристрій поблизу колії та системи електроживлення рухомого складу.

Надалі зловмисники планували привести вибухівку в дію за допомогою пульта дистанційного керування. Але диверсанти не встигли цього зробити, оскільки були затримані співробітниками СБУ прямо на місці події.

"У разі вчинення підриву окупанти сподівались порушити логістичні шляхи постачання зброї, боєприпасів та пального для ЗСУ", — йдеться у повідомленні СБУ.

Хто давав вказівки диверсантам

Силовики зазначили, що у затриманих вилучено мобільні телефони, з яких вони координували злочинні дії зі своїм російським куратором — кадровим співробітником П'ятої служби ФСБ. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

"Саме він поставив агентам завдання вчинити диверсію на залізниці у період масованих повітряних атак рашистів на об’єкти критичної інфраструктури України 21-22 березня цього року", — зазначає СБУ.

За даними слідства, ворожими поплічниками виявились жителі Київської та Харківської областей. 

Що "світить" зловмисникам

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 113 (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Зловмисники перебувають під вартою без альтернативи внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, за даними речника Оперативного командування "Північ" Вадима Мисника, з початку поточного року у Сумській області посилилася активність російських диверсійно-розвідувальних груп. Останню спробу проникнення окупантів на українську територію було відбито.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2024 11:59