На фото: Андрій Одарченко. Джерело: focus.ua

Нардеп Одарченко з’явився на засідання суду онлайн: він пояснив, чому втік з України

Народний депутат-втікач від "Слуги народу" Андрій Одарченко, якого викрили на спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, з'явився на засідання Вищого антикорупційного суду через відеозв’язок.

Про це повідомила прес-служба Центру протидії корупції.

Під час судового засідання нардеп заявив, що був вимушений покинути територію України "через небезпеку його здоров’ю". Проте він не повідомив де зараз перебуває.

Засідання суду у справі Андрія Одарченка

Засідання суду у справі Андрія Одарченка. Фото: Центр протидії корупції

У Центри протидії корупції нагадали, що наприкінці вересня Андрій Одарченко незаконно перетнув кордон з Румунією, у звʼязку з чим ВАКС оголосив його в розшук та стягнув внесену за нього заставу в розмірі 15 мільйонів гривень. Суд також замінив йому запобіжний захід з застави на заочне тримання під вартою.

До того ж кілька днів тому ВАКС задовольнив клопотання прокурора про здійснення щодо депутата спеціального судового провадження. Це рішення дозволяє продовжити розгляд справи за його відсутності.

Що відомо про справу Андрія Одарченка

21 листопада 2023 року САП та НАБУ повідомили про підозру чинному нардепу Андрієві Одарченку, який намагався підкупити посадовця Державного агентства відновлення Мустафу Найєма. Він пропонував надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити вісім відсотків від обсягу фінансування.

Надалі підозрюваний надав топпосадовцю — особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів.

Нагадаємо, 10 жовтня Верховна Рада проголосувала за виключення зі складу Комітетів народних депутатів-втікачів Артема Дмитрука та Андрія Одарченка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.10.2024 18:55